Promotie van land- en tuinbouwproducten is een verantwoordelijkheid van de ondernemers en hun organisaties zelf, vindt Adema. – Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema: geen EU-geld naar promotie vlees

De Europese Unie mag in geen geval de promotie van vleesproducten met subsidie ondersteunen. Dat stelt landbouwminister Piet Adema.

De minister heeft in vergadering met zijn Europese collega’s aangegeven dat Nederland sowieso geen voorstander is van subsidiëring van de promotie van land- en tuinbouwproducten. Dat is een verantwoordelijkheid van de ondernemers en hun organisaties zelf, vindt Adema. De minister vindt dat als er al subsidie wordt verleend, dat alleen mag gaan naar duurzaam geproduceerde en gezonde producten.

De Europese Unie heeft nog steeds subsidiegeld beschikbaar voor de promotie van landbouwproducten. De Europese Commissie heeft nu voorgesteld daar extra voorwaarden aan te verbinden, zodat de subsidie meer in lijn is met het brede Europese beleid om productie te verduurzamen en de consumptie van rood vlees en alcohol te verminderen.

Italië: geen sectoren of producten uitsluiten

De Italiaanse staatssecretaris voor Landbouw, Voedselzekerheid en Bosbouw, Patrizio Giacomo La Pietra, is het daar niet mee eens. Hij vindt dat de subsidieregeling geen uitzondering mag maken voor bepaalde sectoren of producten, zoals rood vlees en alcohol. La Pietra kreeg steun van verschillende lidstaten voor dat standpunt.

Reacties

 1. Minister Adema is minister van landbouw…
  Rood vlees schijnt niet gezond te zijn??
  XTC, GHB, cocaïne enz. wel??
  XTC wordt bij festivals, door de GGD, getest op overheidskosten.
  Deze kosten/subsidie kan wel?
  Wordt het geen tijd dat we een minister krijgen vóór de landbouw in plaats van
  ván landbouw???

 2. hoe zou er gereageerd worden als de boeren dit precies zo zouden doen. Dat dus de boer bepaalt wie zijn producten mag kopen en eten!

Beheer
WP Admin