Landbouwminister Adema zegt dat leveranciers en afnemers van buitengewoon belang zijn voor het verdienmodel van de boer, maar dat ze aan de beurt zijn om te leveren. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema bereid om stevig in te grijpen voor beter verdienmodel boer

Minister Piet Adema van landbouw is bereid om stevig in te grijpen in de keten om de transitie van de landbouw vorm te geven. Dat zegt hij tijdens een debat in de Tweede Kamer. De minister benadrukt dat we voor een grote opgave staan, die ons allemaal raakt, niet alleen de boeren, maar de hele samenleving.

Het verdienmodel van de boeren is voor Adema leidend in de transitie van de landbouw. “En niet direct het verdienmodel van de keten of de supermarkt”, benadrukt Adema. Hij zegt dat leveranciers en afnemers van buitengewoon belang zijn voor het verdienmodel van de boer, maar dat ze aan de beurt zijn om te leveren.

Adema wil in de eerste plaats het gesprek aangaan met de keten om tot goede afspraken te komen in het landbouwakkoord. Tegelijkertijd werkt Adema aan maatregelen die dwingend en juridisch afdwingbaar zijn. Adema gaat in gesprek met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over mogelijkheden om via marktordening stevigere maatregelen nemen. Welke maatregelen dat zijn, kan hij nog niet zeggen. “Maar ik schuw hard ingrijpen niet. Ik probeer het met praten, maar de stok staat klaar”, aldus Adema.

Links: weinig vertrouwen in landbouwakkoord

D66, GroenLinks en PvdA zijn kritisch over een landbouwakkoord. “Kunt u mij één akkoord met de landbouwsector noemen waar de sector zich aan heeft gehouden? Ik ben benieuwd”, zegt Tjeerd de Groot kritisch.

Desondanks staat hij wel achter het voorstel om tot een landbouwakkoord te komen. Maar dan wel onder voorwaarden. “De minister moet bepalen wat de inzet wordt van het landbouwakkoord: wat zijn de doelen die gehaald moeten worden en wat is de stok achter de deur. Dat zal ook wettelijk geregeld moeten worden, want niet iedereen zal er achter staan, maar iedereen wil wel een gelijk speelveld”, aldus De Groot.

Ik probeer het met praten, maar de stok staat klaar

Ook GroenLinks vindt dat het helemaal niet goed gaat met de transitie van de landbouw. Een landbouwakkoord moet wel lang mee gaan, vindt Kamerlid Laura Bromet. Ze vindt dat het akkoord breed gedragen moeten worden, ook door politieke partijen die nu niet in de coalitie zitten, omdat het akkoord over een langere termijn moet gaan, waarin de politieke verhoudingen mogelijk anders liggen dan nu.

SGP: langjarige afspraken maken

SGP vindt het goed dat de kracht van de landbouw wordt benut om tot een landbouwakkoord te komen. SGP’er Roelof Bisschop pleit voor het vastleggen van langjarige afspraken, waarbij voedselzekerheid wordt geborgd. “De transitie kost een generatie. Houd daar rekening mee”, zegt Bisschop. Hij roept op om de hele bocht door te kijken. “Maar om bedrijven niet uit de bocht te laten vliegen, zullen de bochten niet te scherp moeten zijn”, zegt Bisschop.

Adema verwacht voorjaar 2023 tot een landbouwakkoord te komen. Begin november komt hij met de langverwachte landbouwbrief, voorheen de perspectiefbrief genoemd, over de toekomst van de landbouw.

Reacties

Beheer
WP Admin