Foto: Anne van der Woude AkkerbouwNieuws

Achterstand uienexport loopt op naar 17%

De achterstand van de uienexport is in vergelijking met vorig jaar opgelopen naar 17%. In de eerste veertien weken van dit seizoen is 321.086 ton geëxporteerd, blijkt uit voorlopige cijfers van KCB en GroentenFruit Huis.

In tonnen bedraagt het verschil ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar 67.000 ton. Met het huidige tempo in de export betekent dat een tijdspanne van ruim twee weken.

Vroege seizoenstart

Vorig jaar lag de piek in de export in week 43 op ruim 40.000 ton. En daarbij waren er meerdere weken met meer dan 38.000 ton. Dit jaar hebben we één week met meer dan 35.000 ton geteld. De overige weken in september en oktober schommelde de uitvoer rond de 30.000 ton.

De grootste verschillen met vorig jaar zijn ontstaan in de weken dat er geen boot naar Senegal vertrok. Toch is de afzet naar Senegal niet de reden van een geringere export. Een vroege seizoenstart heeft er namelijk voor gezorgd dat de export naar Senegal groter is dan een jaar geleden. Tot en met week 40 is de uitvoer naar het Afrikaanse land bijna 12.000 ton groter dan in dezelfde periode van vorig jaar. In totaal is al 80.000 ton naar de belangrijkste bestemming van Nederlandse uien verscheept. Dat is een kwart van de totale Nederlandse uienexport.

Ook Mali, België, Duitsland, Groot-Brittannië en de Filipijnen hebben meer uien in Nederland gekocht dan vorig jaar. Landen die meer hebben geïmporteerd dan vorig jaar zijn echter sterk in de minderheid. Ruim twee derde van de 115 bestemmingen waar Nederlandse uien naar toe gaan heeft minder uien besteld dan een jaar geleden. De grootste teruggang zien we bij Ivoorkust. Maleisië en Nicaragua. Daarnaast hebben ook Polen en Indonesië minder uien afgenomen.

Beheer
WP Admin