Afbeelding: ABZ Diervoeding, De Samenwerking, Joris Telders, bewerking Misset AlgemeenNieuws

ABZ Diervoeding en De Samenwerking fuseren

Voercoöperaties ABZ Diervoeding en De Samenwerking gaan per 1 januari fuseren.

De nieuwe coöperatie krijgt de naam ABZ De Samenwerking. Samen zijn de bedrijven goed voor een afzet van 700.000 ton aan mengvoer. De twee bedrijven werken al meerdere jaren samen, onder andere op het gebied van inkopp grondstoffen.

ABZ Diervoeding is een landelijke speler in diervoer in de pluimvee-, varkens- en rundveesector. Het bedrijf heeft locaties in Nijkerk, Eindhoven, Markelo, Stroobos en Leusden. De samenwerking is actief in de melkvee- en varkenshouderij en vooral actief in het Groene Hart. Het voer wordt geproduceerd in Haasdrecht. Door de fusie heeft de nieuwe coöperatie in elke regio een fabriek. De fabriek in Haasdrecht wordt een gespecialiseerde fabriek voor de productie voor rundveevoeders voor het Westen, Midden en Zuiden.

Kostenbeheersing veevoermarkt

De Samenwerking had in 2021 een totale voerafzet van ruim 152.000 ton en heeft ongeveer 800 leden. ABZ Diervoeding zette in 2020 ruim 610.000 ton mengvoer af en heeft ongeveer 1.800 leden. Volgens de twee coöperaties zijn ze met de gezamenlijke voerafzet in staat kosten te beheersen en zijn ze minder kwetsbaar in een veranderende markt. ‘De veehouderij wordt geconfronteerd met vele uitdagingen en een snel veranderende omgeving. De schaalvergroting bij afnemers, de consolidatie in de markt van diervoederproducenten, de recente en toekomstige veranderende wet- en regelgeving en stijgende kosten zijn van grote invloed’, aldus de bedrijven.

Beheer
WP Admin