Archieffoto van aardappeloogst in Noord-Frankrijk. – Foto: Peter Roek AkkerbouwNieuws

Aardappelareaal in Frankrijk en Duitsland naar nieuw record

Het aardappelareaal in Frankrijk en Duitsland groeit naar recordhoogte. Dat is opvallend, gezien het gebrek aan pootgoed dit jaar.

Zowel in Duitsland als Frankrijk is sprake van een groeiend areaal consumptieaardappelen. Het Franse areaal groeit met 3% naar 158.700 hectare, blijkt uit een raming van landbouwstatistiekdienst Agreste. In Duitsland neemt de teelt met 4% toe tot 275.400 hectare, aldus cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

40% minder zetmeelaardappelen in Frankrijk

Franse boeren poten dit jaar meer aardappelen voor het midden- en bewaarseizoen. De teelt van zetmeelaardappelen gaat echter opnieuw onderuit. In 2024 slinkt de teelt tot zo’n 10.200 hectare. Dat betekent een vermindering van bijna 40% ten opzichte van vorig jaar. In 2021 teelden de Fransen nog op bijna 24.000 hectare zetmeelaardappelen.

In het zuiden van Frankrijk stabiliseert de aardappelteelt op het niveau van vorig jaar. Het gros van de aardappelen groeit daar in Bretagne; zo rond de 6.000 hectare. In het Noorden worden veel meer aardappelen geteeld. Dat geldt met name voor het Noordwesten, daar waar de verwerkingscapaciteit van de aardappelen nu ook flink wordt uitgebreid.

Gezien de groei van de verwerkende industrie valt de groei van het areaal in het belangrijkste teeltgebied – Hauts de France – dit jaar nogal mee. Volgens Agreste groeit de teelt in dit aardappelteeltgebied met 1.400 hectare naar 97.000 hectare. Dat komt neer op een groei van 1,5%. Ten westen van Parijs – in Normandie – neemt de teelt met 3,5% toe tot 13.100 hectare. De sterkste groei in het Noorden zien we in Grand Est; plus 6,6% naar 17.200 hectare. Ook in de directe omgeving van Parijs worden meer aardappelen geteeld. In Ile de France is sprake van een groei van 13% naar 3.650 hectare.

Duitsland profiteert van meer afzetkansen in België en Frankrijk

Duitsland profiteert van grotere afzetmogelijkheden door de toenemende verwerking van aardappelen in België en Noord-Frankrijk. Daarom neemt de aardappelteelt in Duitsland flink toe. Meer dan 60% van de aardappelen in Duitsland groeit in de grensregio’s Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. Uit exportcijfers blijkt dat Duitsland de laatste twee jaar een sterke groei doormaakt in de afzet naar België. Dit seizoen zien we ook een toename in de export naar Frankrijk.

Beheer
WP Admin