De zuurgraad (pH) van urine kan vrij eenvoudig worden vastgesteld. De urine pH wordt ook gebruikt om het effect van verlaagd KAV in droogstandsrantsoenen te checken. - Foto: Hans Banus RundveeNieuws

Aanzuren rantsoen levert tot 30% minder ammoniak op

Een lage kation-anionverschil (KAV) heeft potentieel als strategie om de ammoniakemissies uit mest te verlagen.

Verlagen van het kation-anionverschil (KAV) resulteerde in een verlaging van de methaanuitstoot op tussen 19 en 36%. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de Ohio State University.

In het onderzoek werd de urine-pH verlaagd van de standaard 8,5 naar drie niveaus, te weten 7,5, 6,5 en 5,5, door zwavelzuur toe te voegen aan het rantsoen. De kation-anionverschillen van de rantsoen lagen op respectievelijk 193, 101 en 1 milli-equivalent per kilo droge stof.

In het onderzoek zijn 27 koeien betrokken. Ze waren halverwege de lactatie. Gedurende zeven weken werden er mest- en urinemonsters verzameld. De mest-urineverhouding werd samengesteld met een verhouding van 2:1. Dit was om de waardes vergelijkbaar te maken met de gemiddelde verhoudingen van hoogproductieve melkkoeien.

Het verlagen van de urine-pH met zuren resulteerde in een daling van ammoniakuitstoot uit mest van 19% bij een urine-pH van 7,5 tot 36% bij urine-pH van 5,5. De drogestofopname en melkgift van de koeien werden niet beïnvloed door het lage KAV.

Reacties

  1. Eens met dekker. Ook met platzer. Je kunt auto’s ook een heel korte tijd op een benzine/watermengsel laten rijden. Of dat een oplossing is voor de lange duur is een ander verhaal. Jammer als politici en ecolo’s straks met dit verhaal gaan keuvelen.

  2. Wauw, een proef van wel 7 hele weken, als het goed was voor de koe had die vanzelf wel een urine PH van 5,5. Al dat gesleutel komt niet veel goeds van.

  3. ja hallo, maar een oplossing langs de weg van innovatie kan soms een vreemde verhaal opleveren.
    Is niet perse verontrustend.

Beheer
WP Admin