Partner
Streptococcus suis aanpakken VarkensPartner

Streptococcus suis aanpakken

Zelfs in moderne varkenshouderijen blijven sommige ziekten domineren. Een van die ziekten is Streptococcus suis (S. suis), die meer dan dertig serotypen kent.

Klinische symptomen van biggen die op hun zij liggen en last hebben van meningitis of opgezwollen gewrichten door artritis kennen we allemaal. Dit zijn eenvoudig waar te nemen klinische symptomen, maar subklinische infecties komen echter nog veel vaker voor bij biggen. Een kleine tegenslag kan dan al leiden tot klinische symptomen en zelfs een plotselinge dood. Op dit moment is S. suis nog te behandelen met antibiotica, maar om ook in de toekomst beschermd te zijn, heeft Nuscience C-VITA ontwikkeld, een duurzaam concept op basis van voedingssupplementen met een specifieke mix van middellange vetzuren.

Normale microbiota

Net als veel andere micro-organismen is S. suis van nature aanwezig in het darmmicrobioom, de hogere luchtwegen en geslachtsorganen van gezonde biggen. Deze grampositieve bacteriën worden in grote delen van de wereld geclassificeerd als endemische ziekte en zijn zoönitisch, wat inhoudt dat de bacterie kan worden overgedragen op mensen. In Azië zijn de meeste geregistreerde infecties met S. suis. Zoals te zien is in de afbeelding hieronder (Figuur 1) is de verspreiding gerelateerd aan de varkensdichtheid en is de aanwezigheid in regio’s met een intensieve varkensteelt het hoogst. Ook bij mensen zijn meningitis en bloedvergiftiging de meest voorkomende klinische symptomen.

Figuur 1: S. suis, gevallen bij mensen en varkensdichtheid. Clin Infect Dis. 2009;48(5):617-625. doi:10.1086/596763. Clin Infect Dis | © 2009 van Infectious Diseases Society of America.

Figuur 1: S. suis, gevallen bij mensen en varkensdichtheid. Clin Infect Dis. 2009;48(5):617-625. doi:10.1086/596763. Clin Infect Dis | © 2009 van Infectious Diseases Society of America.

S. suis kan op meerdere manieren op het varkensbedrijf terechtkomen en biggen al op jonge leeftijd infecteren. In de baarmoeder zijn de biggen steriel, en tijdens of kort na de geboorte komen ze in contact met het microbioom van de zeug door neus-op-neuscontact. S. suis is een ‘vroege kolonisator’ in het darmgestel van de big, net als de bacteriegeslachten Escherichia en Clostridium. Zolang het evenwicht in het microbioom wordt bewaard en de darmbarrière intact blijft, blijven de streptokokken inwendig in het darmkanaal en zal er geen infectie optreden.

Triggerfactoren

Net als geldt voor veel andere varkensziekten, heeft stress een grote invloed op de pathogenese van streptokokken. Omdat de big al snel na de geboorte met de bacteriën wordt besmet, kunnen alle behandelingen bij de jonge big (tanden knippen, staart couperen, ijzerinjectie) aanleiding zijn voor kolonisatie van deze bacterie. Een van de belangrijkste factoren die leiden tot artritis, zijn door wonden veroorzaakte infecties die ontstaan bij de eerder genoemde behandelingen. Wanneer het pathogeen ook aanwezig is in het ademhalingsstelsel en maag-darmkanaal, is infectie via deze wegen ook mogelijk.

Extra stress die wordt veroorzaakt door spenen is ontstekingsbevorderend en zorgt voor de afgifte van vrije radicalen in het lichaam. Daarnaast zal de bloedstroom van een gestreste big zich richten op het hart en de longen, wat kan leiden tot onvoldoende doorbloeding voor het GIT. Dit leidt vervolgens tot een lekkende darm en een translocatie van pathogenen zoals E. Coli en Streptococcus, waardoor systemische infecties ontstaan. Bovendien hebben biggen, in vergelijking tot bijvoorbeeld wilde zwijnen, een relatief kleine hart- en longcapaciteit, waardoor ze nog gevoeliger zijn voor een lekkende darm. Voor de jonge big is het dus essentieel om stress zoveel mogelijk te vermijden en de eerste levensfase te ondersteunen met een passend rantsoen.

Bijsturen met jongdiervoeding

S. suis, maar ook andere pathogenen, zoals E. Coli in het microbioom zijn overheersend eiwitfermentoren, wat betekent dat de kwaliteit en de kwantiteit van de eiwitten goed in balans moeten zijn. Het voordeel van eiwitfermentatie is dat er vertakte en korteketenvetzuren worden geproduceerd, die een positief effect hebben doordat ze de pH-waarde verlagen en energie leveren aan de villi. Het nadeel is echter dat eiwitfermentatie leidt tot monoamines, polyamines, ammonia, waterstofsulfide, fenolen en indolen. Omdat de darmbarrière binnen 24 uur na het spenen in hoog tempo wordt aangetast, zijn deze toxische metabolieten van de eiwitfermentatie een bedreiging voor de darmintegriteit, wat leidt tot ontstekingen. Een translocatie van S. suis en de daaruit voortvloeiende infectie kan worden voorkomen door bij te sturen met de juiste kwaliteit en kwantiteit eiwitten.

Figuur 2: Invloed van oxidatieve stress en natuurlijke antioxidanten op de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Figuur 2: Invloed van oxidatieve stress en natuurlijke antioxidanten op de doorlaatbaarheid van de darmwand.

Omdat de pH-waarde van de maag een cruciale rol speelt bij de initiële eiwitvertering en de preventie van oraal overgedragen S. suis-infecties van het maag-darmgebied (Warneboldt et al. 2016), is het belangrijk dat het rantsoen of drinkwater genoeg verzurende componenten bevat (bijv. uit het Vitacid-assortiment van Nuscience). Tegelijkertijd is het belangrijk om de zuurbindende capaciteit (neutraliserende waarde) van het voer laag te houden, wat kan worden bereikt door de juiste grondstoffen in het jongdiervoeder. Door de juiste natuurlijke antioxidanten voor de sluiting van de darmbarrière, wordt translocatie van pathogenen voorkomen.

Vitanox is het mengsel van natuurlijke antioxidanten van Nuscience, die de doorlaatbaarheid van de darmwand verlaagt en de darmbarrière behoudt (Figuur 2).

De zeug bijsturen

Het is duidelijk dat de zeug een belangrijke rol speelt bij de microbiële toestand van de big. Het colostrum van de zeug is essentieel voor het immuunsysteem van de big, omdat de immuniteitsoverdracht, in tegenstelling tot bij mensen, volledig afhankelijk is van het colostrum. Aangezien de hoogproductieve zeugen van vandaag de dag meer biggen produceren, maar de hoeveelheid colostrum niet toeneemt, kan de daaruit voortvloeiend lagere immuniteit een grote rol spelen in een endemische ziekte, zoals S. suis.

Het microbioom van de zeug bepaalt onder meer de microbiële belasting van de ontlasting, die van invloed is op de mogelijke opname van ziekteverwekkers zoals S. suis. Zentek et al. toonden in 2013 aan dat middellangeketenvetzuren (MKVZ) kunnen leiden tot een meer commensaal microbioom, met meer lactobacilli, butyraat producerende bacteriën van het clostridiumcluster XIV en minder Enterobacteriën.

C-VITA, de specifieke MKVZ S. suis-oplossing van Nuscience, stimuleert de groei van goede bacteriën. De speciale samenstelling heeft een specifieke bactericide werking tegen Streptokokken en verlaagt de pathogene belasting in de ontlasting. Recente Nederlandse onderzoeken op een bedrijf met 1.500 zeugen toonde aan dat 1 kg C-VITA per ton vanaf dag 35 van de dracht tot het einde van de lactatie de door streptokokkeninfectie veroorzaakte biggensterfte verminderde van 0,2 biggen per toom naar 0,03 biggen per toom. Het gebruik van penicilline in de kraamstal daalde van 1,4 injecties per big tot 0,3 injecties per big. Aangeraden wordt om C-VITA ook toe te voegen aan het biggenrantsoen, vanwege de voortdurende meervoudige werking tegen S. suis. Bovendien worden ontstekingen voorkomen, doordat bacteriën worden gedood en de immuniteit verbeterd, waardoor er meer energie voor de groei is.

Conclusie

Nuscience biedt met C-VITA een totaalconcept om Streptococcus suis bij biggen aan te pakken en het commensaal microbioom van de zeug te ondersteunen. Hoogkwalitatieve jongdiervoeding (bijvoorbeeld Babito® en Babi®star) voorkomt de groei van S. suis en andere pathogenen. Tenslotte draagt Vitanox bij aan het ondersteunen van de barrièrefunctie van de darmwand en wordt de big zo beschermd tegen een lekkende darm en de translocatie van pathogenen.

Meer weten over wat Nuscience voor u kan betekenen? Klik hier voor meer informatie of neem contact met ons op.

Auteur: Bart Matton, Product Manager Pigs, Nuscience

Beheer
WP Admin