Varkenshouderij

Nieuws 6 reactieslaatste update:5 sep 2019

Varkenscoalitie wil Nederland koploper maken

De Nederlandse varkenshouderij wil wereldwijd koploper worden op het gebied van kringlooplandbouw, gezonde dieren, dierenwelzijn, voedselkwaliteit en een minimale milieubelasting.

Bovendien mag de burger geen overlast ondervinden van de varkenshouderij. Daarom wordt gewerkt aan emissiearme stallen die tot 85% ammoniak reduceren, broeikasgassen tot 90%, geur tot 70% en fijn stof tot 50%. Dit zijn de emissiedoelstellingen voor 2030. Dat de Nederlandse varkenshouderij op al de genoemde punten hoog scoort, moet zichtbaar en geborgd zijn voor afnemers in binnen- en buitenland. Deze borging wordt geregeld in het kwaliteitslabel Holland Varken.

Herziene actieplan vitale varkenshouderij

Deze ambities staan in het herziene actieplan vitale varkenshouderij, dat woensdagavond 4 september is gepubliceerd. Het actieplan is een initiatief van de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), samen met Rabobank, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Topigs Norsvin, Agrifirm en ForFarmers. Het bouwt verder op het plan uit 2016.

Mestoverschot opwaarderen

Een ander speerpunt is ook mestverwerking. Doel is in 2030 om het mestoverschot, dat niet in de regio zelf plaatsbaar is, op te waarderen tot waardevolle meststoffen, kunstmestvervangers of groene energie. Om de diergezondheid te verbeteren, wordt begonnen met de aanpak van PRRS op de bedrijven.

Het actieplan is onderdeel van de plannen van Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, voor een duurzame veehouderij in Nederland. De minister schrijft in haar Kamerbrief dat er in 2030 een eind moet komen aan het couperen van varkensstaarten.

Laatste reacties

 • WGeverink

  Het is te hopen dat de klimaat hysterie binnen afzienbare tijd afgelopen is. President Obama heeft net zo'n vijftien miljoen van zijn zuur verdiende Dollars uitgegeven aan een huis in Martha's Vineyard. Dit huis ligt aan de zee op een plek waarvan Obama notabene zelf heeft gepreekt dat die in de komende jaren onder water komt te liggen!... Door zo te lullen heeft hij vast een flink stuk van de vraagprijs afgekregen. Komt die plek onder water te liggen? Om de dooie donder niet! Gaat Nederland koploper worden met gezonde varkens? Nee, om de eenvoudige reden dat in minder varkens dichte landen veel eenvoudiger varkens met een hoge gezondheidsstatus gehouden kunnen worden. Van de veehouderij is intussen bewezen dat amper bij draagd aan broeikas gassen. In het buitenland is er in de meeste gevallen geen mestoverschot. Mest is een waardevolle grondstof waarmee gezonde gewassen worden geteeld op de grond achter de stal. Wat moet je daar nog aan opwaarderen? Bovendien staan de stallen in de meeste gevallen ver genoeg weg van woningen zodat stank of fijnstof geen problemen opleveren. Probeert Nederland hier internationaal te scoren door oplossingen te bedenken voor Nederlandse problemen? Ok er is nog het welzijn. Zouden varkens die niet gecastreerd en waarvan de staarten niet gecoupeerd worden werkelijk beter af zijn? Mijn ervaring zegt van niet. Bovendien ben ik de beregeur die vrij kwam bij het braden de afgelopen keer dat we in Nederland waren nog niet vergeten.

 • Wgeverink, het liegen en bedriegen in de politiek neemt de laatste jaren steeds grotere vormen aan en de pers die durft of mag er niet naar pluizen wat waar is.

 • massy

  Droom lekker verder !

 • veldzicht

  Het zal wel weer tegen vallen.De laatste dagen al weer verscheidende keren gelezen en gehoord dat de veehouderij voor 45% verantwoordelijk is voor de CO2 uitstoot en het nu toch echt noodzakelijk is grote stappen te maken de veestapel drastisch in te krimpen.En wie komt er met een tegen geluid ? helemaal niemand behalve dan hier op deze site wat geen mens leest.

 • husky

  sorry dat ik het zeg, hier klagen en niks doen de belangenbehartigers niet en de boer zelf ook niet, wat is dat toch dat een Franse boer wel van zich laat horen?

 • WGeverink

  In een wereld waar een zestien jarige meid uit Zweden wordt aanbeden en klimaat goeroe wordt genoemd hoef ik mij niet te schamen als ik liever luister naar personen die meer kwalificaties hebben en ondanks dat met beide benen op de grond staan. In plaats dat iemand haar op de plek zet krijgt deze trut zonder kwalificaties de ruimte om op radio en tv uit haar nek te lullen.<>

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.