Varkenshouderij

Nieuws 19 reactieslaatste update:11 okt 2019

POV staakt overleg met LNV, LTO dreigt ook

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) stopt per direct alle overleggen met het ministerie van Landbouw. “De maat is vol”, zegt voorzitter Linda Janssen.

Aanleiding voor het afbreken van alle overleggen is de nieuwe stikstofregelgeving die het kabinet samen met de provincies wil uitvoeren. Het is volgens de POV toeval dat het opschorten van de overleggen tegelijk komt met de aankondiging van de warme sanering van de varkenshouderij. Er zijn meerdere overleggen geweest met het ministerie sinds de kabinetsplannen over het PAS, maar omdat de onduidelijkheids steeds groter werd, was voor het POV-bestuur de maat vol.

One issue-beleid zat

De POV vindt het onacceptabel dat nog voordat de sanerings- en innovatieregeling wordt uitgevoerd nieuwe maatregen worden aangekondigd. Janssen zegt het ‘one issue-beleid’ van de overheid meer dan zat te zijn. “Alle samenhang tussen de milieuregelingen is zoek. Het legt onze sector compleet lam en doorkruist duurzame ontwikkelingen die ingezet zijn”, stelt Janssen, “De veehouderij wordt het slachtoffer van dwalend milieubeleid en dat laten wij niet gebeuren.”

Het wordt tijd dat er integraal beleid wordt gemaakt en regelgeving op elkaar aansluit en weer werkbaar wordt

Janssen heeft het ministerie laten weten niet veder te willen praten. “Het heeft geen zin om nog langer te praten met een overheid die voor elke individuele stof aparte regelgeving optuigt”, vindt Janssen. “Het wordt tijd dat er integraal beleid wordt gemaakt en regelgeving op elkaar aansluit en weer werkbaar wordt.”

Erkenning voor milieumaatregelen

De POV wil pas weer met het ministerie in gesprek als zij erkenning krijgt voor de milieumaatregelen die de varkenshouderij al heeft gedaan en beloond wordt voor deze inspanningen. De POV pleit voor een robuust beleid op basis van feiten en metingen en wil bovendien ruimte voor uitvoering van haar Actieplan Vitalisering Varkenshouderij.

LTO stelt ultimatum

Ook LTO Nederland dreigt de overleggen met het ministerie op te schorten. De organisatie roept het ministerie op de inspanningen van de diverse sectoren binnen de land- en tuinbouw en de voorstellen die de landbouwsector eerder bij het ministerie heeft neergelegd, zeer serieus te nemen. LTO wil dat Schouten uiterlijke 1 november serieus tegemoet komt aan de voorstellen van LTO. Anders zullen ook andere sectororganisaties, of LTO Nederland in zijn geheel, de overleggen met het ministerie opschorten.

LTO verwijt het ministerie halsstarrig en weinig coöperatief te zijn. “De inspanningen die alle sectoren al hebben gedaan mogen niet voor niets zijn geweest. De agrarische sector moet kunnen rekenen op een betrouwbare overheid die niet steeds nieuwe – soms tegenstrijdige – wetgeving opstapelt die een lange termijnkoers onmogelijk maakt”, vindt LTO.

Latente ruimte aanleiding

De uitwerking van de stikstofplannen van het kabinet zijn aanleiding voor het stopzetten van het overleg met het ministerie. LTO stelt dat stikstof niet aan fosfaat- of dierrechten mag worden gekoppeld en dat er geen latente ruimte mag worden ingenomen.

Tussen provincie en rijksoverheid was er verschil in opvatting over latente ruimte. Schouten zegt bij het begrotingsdebat dat ze geen ruimte wil afnemen van boeren met stallen die bijvoorbeeld door het fosfaatrechtenstelsel geen volle stal hebben. “De stal die er staat is onderdeel van de vergunning. We gaan geen ruimte afnemen in de vergunning van stallen zoals ze er staan”, zegt Schouten. Voor nog te bouwen stallen is het een ander verhaal, aldus de minister. Ze benadrukt dat brief van het ministerie leidend is en dat de provincies die beleidskaders moeten volgen bij hun uitvoeringsregels.

Schouten: mijn deur staat altijd open

Landbouwminister Carola Schouten hoorde tijdens het debat over de landbouwbegroting over het opschorten van het overleg door POV en de dreiging van LTO om dit ook te doen. “Ik begrijp dat er zorgen zijn en dat er onduidelijkheid is dat er vragen leven over de uitwerking brief. Ik wil benadrukken dat er tot de dag van vandaag constructief is samengewerkt”, zegt Schouten. “Ik denk dat het juist in deze situatie van ongelofelijk belang is dat we in gesprek blijven met elkaar. Mijn deur staat altijd open”, benadrukt ze. De minister zegt graag bereid te zijn om de vragen die er leven met elkaar te bespreken.

SP en PvdD reageerden met enig enthousiasme dat de belangenorganisaties niet meer met LNV willen praten. Esther Ouwehand (PvdD) zegt dat ze kansen ziet voor goede oplossing nu de ‘gevestigde orde’ niet meer mee wil praten. Frank Futselaar (SP) geeft Schouten een hint mee: “Als je haast hebt, kan het soms ook een zegen zijn dat partijen zichzelf buitenspel zetten door niet meer te willen praten.” CDA-er Jaco Geurts is bezorgd over de situatie.

Lees alles over het stikstofbeleid in dit dossier

Laatste reacties

 • koestal

  LNV is net als rupsje nooit genoeg,er ,,werken'' alleen maar ontevreden ambtenaren die het nooit genoeg is.

 • Zuperboer

  't Zijn linkse bolwerken die zowel de wetgevende als de rechterlijke macht in hun tang hebben. Erdogan zal ze nog een mooie streek erbij leveren, dan kan de hele voedselproduktie het land uit en kan man aan het bouwen met woningen.

 • Slan

  Lto en pov moeten ook in de gaten krijgen dat hier geen 1 boer achter staat. stoppen met overleggen

 • Maas1

  Deze situatie is niet houdbaar,het is een doodlopende weg.Je kunt praten als brugman je wordt genaaid waar je bij staat.
  LTO maak de balans op en stap er uit!

 • Het is nu er op of eronder. Iedereen uit het overleg. Het hele land systematisch plat totdat ze smeken om terug te keren in overleg.

 • Gat

  Iets wat boeren 1 oktober al wisten, praten helpt niet. Harde maatregelen. Kunnen we geen ludieke actie zoals 3 fm doen. Maar dan heel kabinet paar weken met stikstof opsluiten en wat heide plaggen maar zonder eten. Doen we het voor een goed doel. Al hun voedsel in tweede kamer gaat naar voedselbank. Daar is meer waardering.

 • boerderij12

  lto laat nu een keer ballen zien en stap er per direct uit

 • Maas1

  De heer Futselaar van de SP vind het een zegen als de LTO er uit zou stappen,geeft gelijk aan dat de voedselproducenten er bij de SP er niet toe doen.

 • Maas1

  Als je het kamer debat volgt vraag ik me als boer en energie producent af welk perspectief er überhaupt nog is in dit land.Na de boeren zal de industrie wel volgen maar dan anders,werkelijk dit land haalt elke vorm van ondernemen uit je genen.

 • tinusje

  onvoorstelbaar dat CDA en VVD Schouten de brief hebben laten sturen.....eikels

 • nvanrooij1

  Het kamerdebat had bij een aantal partijen weer een groot onzingehalte. Los van de aarde.
  Ik vond de bijdrage op het einde van dhr. Baldet wel komisch maar hij heeft te weinig feitenkennis anders zou hij het geweldig doen.

 • Als die C bij het CDA en Cu nog wat voor stelt dan trekken ze allebij de stekker uit dit kabinet, hoe kun je nu ooit nog weer geloofwaardig overkomen met dit leugenachtig en achterbaks stikstofbeleid en het RIVM de hand boven het hoofd houden terwijl ze drommels goed weten dat het van alle kanten niet klopt.

 • kanaal

  wat raar, latente fosfaat ruimte mag wel gestolen worden van lto.

 • Kringloopboer

  Klopt

 • Henk.visscher

  10 okt, helemaal juist, een klein kind snapt dat hier iets niet klopt

 • Henk.visscher

  voor degenen die op de trekker gaan , maak ook iets wat wijst op het youtbe filmpje de truckendoos van RI,V.M, ik ga zelf ook maar ben daat niet zo handig mee

 • Henk.visscher

  kunnen degenen die bij het binnenhof zijn daar niet een scherm plaatsen met gedeelten uit dat filmpje

 • veldzicht

  Esther Ouwehand (pvdD)ziet kansen voor een goede oplossing,Ja ,als je alle boeren het land uit schopt heb je geen problemen meer met die boeren zal ze bedoelen.Bestaat die partij eigenlijk nog wel? de laatste weken weinig of niks meer van gezien behalve dan dat Thieme uit de partij stapte,haar zakken zitten zeker vol? Anders hebben ze altijd zo,n grote mond als ze kans zien de boeren en hak te zetten maar nu heb ik ze amper gehoord.

 • Vhouder

  pov is goed bezig

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.