Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Belgen pleiten voor Europese AVP-aanpak

Om verdere verspreiding van Afrikaanse varkenspest te voorkomen heeft de Belgische varkensvleesketen een 5-puntenplan gelanceerd.

Deze maatregelen zijn volgens de boeren, voerindustrie en vleesverwerkende sector essentieel om verspreiding van AVP tegen te gaan. Eerste punt in het plan is een Europese aanpak en bij de handhaving en afbakening van de besmette zone. Wilde zwijnen kunnen immers makkelijk de grens met Luxemburg en Frankrijk oversteken. De aanpak van het virus is dus niet alleen een Belgische aangelegenheid. De andere maatregelen hebben effect op de afzet van van varkensvlees en slachtrijpe varkens en het indammen van de populatie wilde zwijnen.

Geen groter risico in Nederland

In Nederland is het risico op insleep van Afrikaanse varkenspest niet enorm toegenomen na de uitbraak in Wallonië. Dat is de conclusie na het spoedoverleg van de varkensvleesketen en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De POV schrijft dat het risico groter is dat Nederland Afrikaanse varkenspest binnenhaalt uit Oost-Europa dan uit België. Nederland neemt daarom geen extra maatregelen om Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden. De zorgen over een AVP-uitbraak in Nederland blijven niettemin onverminderd groot, schrijft de POV.

De POV heeft tevens een feitenoverzicht op haar website gepubliceerd over Afrikaanse varkenspest.

Lees ook: Afrikaanse varkenspest overvalt België

Laatste reacties

  • Klomp

    Het risico op een uitbraak is niet enorm toegenomen en Nederland neemt geen extra maatregelen. Ik geloof er niks van, we moeten ons ernstig zorgen maken, hoe is het virus in België gekomen? In Polen is het al een lange tijd, Duitsland licht er tussen en daar zal het niet zijn? Het lijkt er haast op dat ze het niet zo erg vinden als het hier zou uitbreken. Ik zou me maar wat meer zorgen maken, want ik denk niet dat het goedkomt. Open grenzen zijn mooi, maar alles kan zo maar binnen komen, en wolfje loopt ook heel Europa door!

  • bankivahoen

    Toeval bestaat niet. Kans is 100 procent dat het hier ook toeslaat, het komt vele partijen goed uit, vooral in brabant.

  • marco-vdb

    Als het wilde zwijnen bestand niet wordt ingedamd is de kans in Brabant op Avp groter dan in België. In Zuid-Oost Brabant zijn er erg veel Poolse werknemers die regelmatig op en neer naar polen reizen, daar een volle auto Poolse “delicatessen” inladen en vervolgens in de leenderbossen gaan picknicken. Na een paar wodkatjes kan er wel eens een stukje worst op de grond vallen en dan zijn de rapen gaar. Ook afvalbakken op campings en parkeerplaatsen waar Oost-Europese werknemers verblijven of chauffeurs rusten zijn tijdbommen. Als er zoveel wilde zwijnen zijn, dat ze voor hun voedsel naar de mens toekomen, dan is het zo gebeurd. Dus... zo snel mogelijk drukjacht invoeren en indammen.

Of registreer je om te kunnen reageren.