Varkenshouderij

Nieuws

PRRS te lijf met genetische selectie

Topigs Norsvin neemt de natuurlijke resistentie van PRRS in de fokwaardeschatting mee.

De genetische selectie is mogelijk door de toepassing van de WUR SNP: een genetische marker voor een belangrijk gen dat wordt geassocieerd met natuurlijke resistentie tegen PRRS.

Lagere virusbelasting

Varkens met het gunstige WUR-genotype zijn resistenter tegen PRRS door een lagere virusbelasting, blijkt uit onderzoek van Topigs Norsvin eerder dit jaar. De dieren met het betreffende genotype hadden een hogere daggroei na blootstelling aan het PRRS-virus. Dit betekent dat deze varkens beter bestand zijn tegen de infectie en hierdoor de economische impact van PRRS verminderen. PRRS is een varkensziekte die wereldwijd de grootste economische impact heeft.

Gentechniek Crispr-Cas

Bij de fokkerijorganisatie PIC zijn eind 2017 in de Verenigde Staten de eerste PRRS vrije biggen geboren die resistent zijn tegen het virus. De resistentie van de varkens is verkregen door de gentechniek Crispr-Cas, waarbij de werking van een gen wordt verstoord. Deze technologie is vooralsnog nog niet toegestaan in Europa.

Topigs Norsvin kiest ervoor om de ziekte via een natuurlijke selectie op verhoogde resistentie tegen PRRS in het fokprogramma op te nemen. Naast fokken op natuurlijke ziekteresistentie blijft Topigs Norsvin selecteren op algemene robuustheid tegen ziekteproblemen wat volgens de fokkerijorganisatie zal leiden tot een gezondere en duurzamere varkensproductie.

Of registreer je om te kunnen reageren.