Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Bouw varkensstal Nieuw Gemengd Bedrijf gestart

Na 15 jaar is het zover: de schop gaat in de grond voor de bouw van de vleesvarkensstal van het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst (Limburg).

Zo luidt het bericht op Twitter vandaag.

Eigenaar Martin Houben laat desgevraagd weten dat het qua vergunning geen doorbraak is. Het vleesvarkensdeel is al 2 jaar vergund. Vorig jaar is al gestart met bouwen. De noodzakelijke voorzieningen, zoals een mestopslag, zijn al aanwezig. De afgelopen jaren zijn gebruikt om een aannemer te kiezen en de financiering af te ronden.

Desondanks is het een mijlpaal dat nu wordt gebouwd. Voor Houben een zorg minder. “Ik word er rustig van dat we nu eindelijk gaan bouwen. Van wachten word ik onrustig”, zegt Houben.

De stal telt 19.000 varkensplaatsen. Als de bouw volgens plan loopt, is deze aan het eind van het derde kwartaal 2019 gereed. Voor welke afzetmarkt Houben varkensvlees gaat produceren, weet hij nog niet. Hij wil graag aansluiten bij ‘een mooi concept’.

Pluimveedeel nog niet van start

De bouw van het pluimveedeel van het Nieuw Gemengd Bedrijf kan nog niet van start. Er loopt nog een procedure bij de Raad van State daarover. In het Nieuw Gemengd Bedrijf bundelen diverse agrarische ondernemers hun krachten, zo vermeldt de website.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Ik heb respect voor iedere ondernemer, groot of klein. Maar ik begrijp niet dat iemand a) 13000 varkens wil houden ( naast het aantal wat deze omdernemer waarschijnlijk al heeft) en b) om daar maar liefst 13 jaar strijd over te voeren om toestemming te krijgen. Wat is de drijfveer achter een dergelijk doel ? De hang naar steeds maar meer, meer, meer ? Het verlangen naar grotere rijkdom ? De drang naar "ik wil de grootste zijn"? Wie kan het mij eens uitleggen ? Is stilstand altijd achteruitgang ?

 • huisvader

  Ver plassen Jan Zonderland , k zie ook geen synergy

 • wienbemelmans

  als je geen ondernemer bent snap je zo iets niet Hr Zonderland. heeft ook geen zin om daar over te praten met u.

 • gradje1966@

  Zo n soort bedrijven maken de landbouw in Nederland kapot er is een overvloed aan stront en op deze manier komt er alleen nog meer Deze omvang hoort in het buitenland waar veel grond is (voer en mestplaatsing) Mestprobleem al Opgelost ???

 • zeugenhouderij!!

  Hoe wil hij de vleeskuiken tak financieren? koop rechten kosten 22 euro. voor een bestaand bedrijf al niet interessant om aan uitbreiding te denken laat staan dit plan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.