Varkenshouderij

Nieuws

KDV positief over monovergister voor varkensmest

Demobedrijf De Hoeve van Hans Verhoeven laat weten dat de eerste resultaten met de monovergister ‘bijzonder positief’ zijn.

Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV), waar het demobedrijf deel van uitmaakt, meldt op de website dat de monovergister 40 kuub biogas wint uit een kuub verse mest. Het aardgasgehalte in het biogas is 70%, waar aanvankelijk werd uitgegaan van 60%.

Rundveemest erbij voor bacteriegroei

De vergister is eind augustus gevuld. Voor de bacteriegroei is eerst rundveemest toegevoegd. Het vergistingsresultaat is afhankelijk van het organischestofgehalte in de mest. Vleesvarkensmest is geschikt voor vergisting, zeugenmest veel minder. Mest aanbieden in de juiste verhouding is daarom belangrijk.

Elektriciteit en gas, én lagere mestafzetkosten

Als de vergister goed draait, levert deze elektriciteit en gas voor het eigen bedrijf en derden. Ook dalen de mestafzetkosten, zodat het rendabel is, schrijven de initiatiefnemers.

Of registreer je om te kunnen reageren.