Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

Quickscan externe biosecurity op zeugenbedrijf

Samen met Abab, DAP Lintjeshof en Topigs Norsvin heeft DLV Advies voor zeugenhouders een quickscan externe biosecurity ontwikkeld.

Met behulp van een vragenlijst met 30 vragen krijgt de zeugenhouder inzicht in de risico’s op ziekte-insleep van buitenaf op zijn bedrijf en worden zwakke plekken in de bedrijfsvoering duidelijk. Punten in de lijst zijn onder meer scheiding vuile/schone weg, hygiënesluis, routing bij aanleveren nieuwe fokgelten en afvoeren van biggen en het afvoeren van kadavers opgenomen.

Insleeprisico ziektes aanpakken

Bij het verbeteren van de externe biosecurity gaat het vooral om het veranderen van de eigen denkwijze. Volgens Paul Bens, directeur van DLV Advies, kijken veel varkenshouders nadrukkelijk naar de transporteur, terwijl ze zelf beslissen wie er op hun erf komt en hoe. Zonder het aanpakken van het insleeprisico van ziektes heeft de interne biosecurity weinig nut.

Een betere biosecurity op het bedrijf zorgt er volgens de vier partijen voor dat de diergezondheid verbeterd evenals het rendement van de varkenshouderij. Door insleep van ziektekiemen te minimaliseren daalt het medicijngebruik, krijgen zeugen meer levende biggen per worp en benutten vleesvarkens hun groeipotentieel beter.

Laatste reacties

  • m.schippers@schippers.eu

    Helemaal eens. Met de combinatie van een goede interne en externe biosecurity zijn ongekende verbeteringen haalbaar. Dit is de toekomst ook om de stijgende gezondheidkosten te beteugelen. Inmiddels ruimschoots ervaring om dit op te pakken in de praktijk...

    Mart Smolders

  • Tinus1

    Zeer goed idee! Nagenoeg gratis maken, na zo'n scan gaan mensen weer nadenken en komen er vanzelf nog meer goede ideeën

Of registreer je om te kunnen reageren.