Varkenshouderij

Nieuws 3697 x bekeken 1 reactie

Vrees voor rem op duurzame varkenshouderij

LTO Varkenshouderij en vakbond NVV vrezen dat de verdere verduurzaming van de varkenssector in het geding komt door afwachtende houding van provincies en gemeentes bij het aanvragen van nieuwe vergunningen.

De twee belangenbehartigers roepen in een open brief naar staatssecretarissen Dijksma van Infrastructuur en Milieu en Van Dam van Economische zaken op om de vergunningaanvragen van varkenshouders gewoon in behandeling te laten nemen door provinciale en regionale overheden.

Naar aanleiding van het onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) heeft het college van B&W van de gemeente Son en Breugel besloten om vergunningaanvragen van varkenshouders ‘met een verhoogd gezondheidsrisico’ aan te houden. In afwachting van de resultaten van het vervolgonderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). LTO Varkenshouderij en NVV vrezen dat dit besluit een sneeuwbaleffect kan veroorzaken onder andere provinciale en regionale overheden.

NVV en LTO: meer ontwikkelruimte zorgt juist voor betere volksgezondheid

NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij vinden het zeker belangrijk dat bij ontwikkelingen van varkensbedrijven rekening wordt gehouden met de volksgezondheid. Dit kan juist door meer ontwikkelruimte te geven. De sector heeft de laatste jaren al flink geïnvesteerd in de vermindering van uitstoot van geur, ammoniak en fijn stof. Het huidige VGO-onderzoek geeft volgens de belangenbehartigers dan ook geen aanknopingspunten om ontwikkelingen van varkensbedrijven tegen te houden.

Ingrid Jansen komt op 27 september naar het Symposium Ondernemen in de Varkenshouderij. Bent u er ook bij?

Eén reactie

  • johanvm

    nou ingrid je hebt je goed laten inpakken door die douma
    er moeten geen vergunningen meer worden afgegeven
    zorg eerst maar eens voor een goed verdienmodel voor de bestaande gezinsbedrijven. ipv die te laten dood vallen

Of registreer je om te kunnen reageren.