Varkenshouderij

Nieuws

Liksteen moet klauwgezondheid zeugen verbeteren

Een speciale liksteen voor zeugen moet de klauwgezondheid van de dieren verbeteren. Dat is het doel van veevoerfabrikant de Heus en agrarisch toeleverancier MS Schippers.

De bedrijven introduceren de liksteen voor zeugen gezamenlijk.

De liksteen is opgebouwd uit spoorelementen, mineralen en aminozuren die een zeug nodig heeft. Uit een onderzoek van De Heus op een bedrijf met klauwproblemen blijkt dat veel dieren een te laag zinkgehalte in het bloed hebben. Zink is een van de spoorelementen met een positieve invloed op de klauwgezondheid.

Natuurlijk gedrag stimuleren

De liksteen die nu op de markt wordt gebracht is samengesteld op basis van praktijkervaringen met likstenen van verschillende samenstellingen. Het idee van de liksteen is afgekeken van de melkveehouderij. Bijkomend voordeel is dat de liksteen het natuurlijk gedrag van de dieren stimuleert, omdat ze - net als in de vrije natuur - zelf op zoek gaan naar manieren om een tekort aan te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.