Varkenshouderij

Nieuws 2881 x bekeken

Topigs boekt €1,7 miljoen verlies in 2015

Coöperatie Topigs heeft 2015 afgesloten met een verlies van €1,7 miljoen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van het varkensfokkerijbedrijf, die maandagavond bekend zijn gemaakt tijdens de jaarvergadering in Burgers Zoo.

Volgens het bedrijf is het negatieve resultaat te wijten aan een reorganisatie van de activiteiten in China. In China zijn productiebedrijven van de hand gedaan en de verkoopactiviteiten aangepast aan de markt. Door de maatregelen zijn de risico's afgenomen in China, zodat het bedrijf daar op een gezonde wijze verder kan ontwikkelen, luidt de toelichting.

De omzet groeide afgelopen jaar €10 miljoen tot €119,8 miljoen. Coöperatie Topigs noemt de brutomarge van €60,4 miljoen 'tevredenstellend' in het eerste volledige jaar van het bedrijf Topigs Norsvin. (In 2014 zijn de internationale activiteiten van Topigs en het Noorse Norsvin samengevoegd tot Topigs Norsvin, red.)

Veelbelovende toekomst

Voor dit jaar gaat het bedrijf uit van een verdere omzetgroei. De introductie van nieuwe producten verloopt veelbelovend en zorgt voor extra afzet, schrijft het bedrijf. Fokkerijorganisatie Topigs Norsvin investeert jaarlijks meer geld in onderzoek en ontwikkeling. Dit jaar wordt €19 miljoen gestoken in onderzoek en ontwikkeling, tegenover €18 miljoen in 2015.

Coöperatie Topigs werkt aan een coöperatie nieuwe stijl. Met leden is gediscussieerd over hun verwachtingen en de toekomst van de vereniging. Plan is ook om vermogen op naam te zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.