Varkenshouderij

Nieuws 7 reactieslaatste update:6 apr 2016

Varkens in Nood: ‘Plan tegen biggensterfte faalt’

Sectorbreed plan varkenshouderij om biggensterfte terug te dringen 'is flop', zegt Varkens in Nood. Volgens die actieorganisatie komt de sector afspraken om de sterfte 15%-20% omlaag te krijgen niet na.

Actiegroep Varkens in Nood noemt het plan om de biggensterfte terug te dringen 'een flop' en wijst de Nederlandse varkenshouderij op haar verantwoordelijkheid om de gemaakte afspraken na te komen. Daarbij doelt de organisatie op de in 2009 gemaakte afspraken in de Stuurgroep Bigvitaliteit. Daarbij werd afgesproken om de biggensterfte in tien jaar tijd met 15% tot 20% omlaag te krijgen.

Agrovision: biggensterfte van 12,6% in 2009 naar 13,8% in 2015

Aanleiding voor VIN om de sector op zijn verantwoordelijkheid te wijzen zijn de recente Agrovision-cijfers. Daaruit blijkt dat bij klanten van Agrovision de biggensterfte in 2015 met 0,5% is opgelopen, naar 13,8%. Ten tijde van de afspraken in 2009 lag de biggensterfte op 12,6%. De Stuurgroep Bigvitaliteit wordt gevormd door vertegenwoordigers van varkenshouders (LTO en NVV), veehandelaren (NBHV), dierenartsen (KNMvD), veevoederleveranciers (Nevedi), varkensfokkerijen (Topigs) en vleesverwerkende bedrijven (COV).

Piétrain-genetica voor magerder vlees

In een reactie bevestigen NVV en LTO dat een licht stijgende trend waarneembaar is van het aantal biggen dat de speenleeftijd niet haalt. De lichte toename is volgens de belangenbehartigers onder andere te verklaren door de inzet van steeds meer Piétrain-genetica, om daarmee tegemoet te komen aan de wens om mager vlees te produceren. Deze biggen hebben minder spek en meer spier en zijn daardoor wat gevoeliger. NVV en LTO benadrukken dat de varkenshouderij zich blijft inzetten om de uitval terug te dringen. Daarbij is het de doelstelling om elke extra geboren big groot te brengen.

VIN: duidelijk verband worpgrootte en biggensterfte

Varkens in Nood laat weten dat er een duidelijk verband is tussen de alsmaar toenemende worpgrootte en biggensterfte. De organisatie pleit daarom voor een maximum aantal biggen dat per zeug per jaar mag worden grootgebracht. Ook moet er een norm komen voor de maximale uitval. Voor de Nederlandse markt is dat volgens Varkens in Nood te regelen via eisen binnen het Beter Leven Kenmerk.

Kamer wil geen apart debat over biggensterfte

De Tweede Kamer wil geen apart debat over de hoge biggensterfte in de varkenshouderij. Marianne Thieme (PvdD) wil in de Kamer debatteren over de toename ervan. Thieme kreeg geen steun voor een apart debat hierover. Wel wil de Kamer een brief van het ministerie met uitleg over de biggensterfte.

Lees ook: 'Biggensterfte moet omlaag'

Laatste reacties

 • krulsaart

  Als Agrovision nou ook eens stopt met het publiceren van de technische cijfers dan hoeven die nietsnutten zich er ook niet mee bezig te houden. Er wordt zoveel gelult over zaken waar ze nul verstand van hebben.

 • Martin Oldenhof

  Misschien moet de varkenshouderij maar eens gaan praten met Agrovision over het zomaar geven van cijfers. Ik betwijfel of de varkenshouders hier wel van gediend zijn.

 • mtseshuis

  Duidelijk weer: Géén bedrijfsvergelijkingscijfers door (laten) sturen met/naar Agrovision. Wie een stok zoekt, zal er altijd 1 vinden om mee te slaan! Lekker, mag je betalen voor het programma, wordt je er ook nog eens mee tegengewerkt.

 • boertinus

  Uit een aflevering van Zembla bleek dat GNO voer uit amerika er voor zorgde dat er een verhoging van biggen sterfte en vermindering van vruchtbaarheid. Helaas kan ik hem niet meer terug kijken voor exacte data. Maar gaf een behoorlijke impact iniedergeval!

 • John*

  veel bedrijven zijn over de 15 levend geboren biggen per zeug grens geklommen afgelopen jaar. Dit vraagt ander management met pleegzeugen of kunstmelk. een klein bedrijf heeft hier mee moeite wat ook tot uitdrukking komt in de cijfers. Op de grote bedrijven zijn er meer mogelijkheden om hiermee te sturen. Daarom is het plan inmiddels achterhaalt en moet het weer bijgesteld worden. Het levend geboren zal verder stijgen nu verlangd wordt dat de speenleeftijd verhoogd wordt.

 • alco1

  Zet je nooit vast op cijfers.
  Dit zal altijd TEGEN je gebruikt worden.
  Hetzelfde zie je bij weidegang.

 • WGeverink

  Vooral fokkers die hun goede naam willen beschermen en managers van gesloten bedrijven zullen tegenwoordig weinig tijd en energie stoppen in de biggen waarvan ze van te voren weten dat er geld bij moet. Zelf heb ik al lang geleden getest en bijgehouden waar al de kleine niet erg levensvatbare biggen bleven nadat ik ze met pijn en moeite gered had. Het waren en het bleven de hekkesluiters door het hele traject tot aan afleveren toe… @boertinus. Als gmo voer de oorzaak is van slechte resultaten was dat aan deze kant van de oceaan al lang bekend. De reden dat er problemen zijn met de varkens is omdat bij jullie de gezondheidsstatus van de varkens doorgaans laag is. Daar bovenop heb jij geen verstand van voer maken en is de gene die jij vertrouwd om een fatsoenlijk randsoen in elkaar te draaien aan het snijden in de ingredienten om met het goedkoopst mogelijke weg te komen. En als het dan niet loopt ligt het niet aan hun.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.