Varkenshouderij

Nieuws 1181 x bekeken laatste update:29 apr 2016

Van Dam: 'Dierenwelzijn verbetert niet sneller als overheid het oplegt'

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) gelooft er niet in dat de overheid verbetering van dierenwelzijn in de veehouderij kan opleggen. Hij vindt dat verbetering van onderop, via samenwerking van de sector met de consument moet komen.

"Als je de verantwoordelijkheid naar je toe trekt, loop je daarbij het risico dat de betrokkenen die nu actief bezig zijn met verbetering van dierenwelzijn, achterover gaan leunen", zegt Van Dam. Hij vreest dat dit uiteindelijk zal leiden tot minder verandering dan wanneer de sector zelf aan de slag gaat.

Van Dam benadrukte tijdens het debat dat de betrokkenheid bij dierenwelzijn van zowel boeren als burgers groot is. "Maar het is me ook opgevallen dat de toon van de discussie soms wantrouwend en soms zelfs agressief is. Als je van dieren houdt, is het ook van belang dat je met mensen prettig omgaat", vindt Van Dam.

'Ontwikkelingen kun je niet in een jaar veranderen'

SP, PvdD en GroenLinks vinden dat er snel verbeteringen moeten worden doorgevoerd op het gebied van dierenwelzijn. Van Dam zegt dat je de ontwikkelingen in de veehouderij van de afgelopen decennia niet in een jaar kan veranderen. Hij wijst erop dat het beleid eerst altijd was gericht op productie van voldoende voedsel en daarna van zo efficiënt mogelijk produceren.

Van Dam zegt dat veel veehouders het economisch zwaar hebben, waardoor het economisch vaak niet kan om de bedrijfsvoering aan te passen. "De boer is zelf ook niet altijd in de positie om veranderingen door te voeren. Hij moet ook een boterham verdienen. Hij kan een bedrijf niet veranderen als hij daarvoor niet wordt betaald via een meerwaarde van zijn product", zegt Van Dam. Bovendien moet ook de consument de aanpassingen kunnen volgen.

Bal ligt bij de sector

Als het de varkenshouderij niet lukt met de biggensterfte te verlagen, zal de overheid wel ingrijpen, zegt Van Dam. Hij zal dan in gesprek gaan met de sector om tot een verbeterplan te komen, maar vooralsnog laat hij de bal bij de sector liggen.

Varkens in Nood heeft voorafgaande aan het debat in de Tweede Kamer een petitie aangeboden om extra maatregelen te nemen tegen de biggensterfte. In drie weken tijd tekenden 60.676 mensen de petitie van Varkens in Nood. "Dat is boven verwachting. Er moet echt actie worden ondernomen", aldus Helen van der Bilt van Varkens in Nood. De organisatie vindt dat het sectorplan om de biggensterfte te verlagen heeft gefaald en roept op tot extra maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.