Honderden verwaarloosde varkens dood VarkensNieuws

Honderden verwaarloosde varkens dood

Bijna 400 varkens zijn dood gevonden op een boerderij in Gelderland. 10 maanden geleden hadden ze voor het laatst voer en verzorging gehad. Daarna waren ze aan hun lot overgelaten.

Waarschijnlijk zijn ze al kort erna overleden, denkt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een agent had in de stal een paar dode dieren zien liggen en waarschuwde de inspecteurs van de NVWA. Vervolgens bleek dat er 250 varkens en 140 biggen dood in de stallen lagen. Geen enkel dier was in leven.

De boer werkte inmiddels op een ander varkensbedrijf. Hij komt waarschijnlijk voor de rechter. Waarom hij zijn dieren liet sterven, is niet bekend.

‘Dieren horen beste zorg te krijgen’

LTO en NVV reageren geschrokken. NVV-voorzitter Ingrid Jansen en voorzitter Eric Douma van LTO Varkenshouderij noemen dierverwaarlozing ‘hoe dan ook verschrikkelijk’. Volgens hen behoren dieren tijdens hun leven de beste zorg te krijgen. “Varkenshouders zetten alles op alles om hun dieren de grootst mogelijke zorg te bieden”, reageren beiden. De vondst van de 400 dode varkens in Gelderland is volgens de belangenbehartigers een exces en niet de dagelijkse praktijk. Zij willen verder niet vooruitlopen op het onderzoek van de NVWA.

Beheer
WP Admin