Varkenshouderij

Nieuws

Franse vleesindustrie tegen solidariteitsheffing

De Franse vleesindustrie houdt de heffing in slachthuizen voor een solidariteitsfonds voor de varkenshouders nog steeds tegen. De organisatie van vleesbedrijven Culture Viande vindt dat zo'n heffing tot oneerlijke concurrentie met buitenlandse leveranciers leidt. Ook vreest Culture Viande dat de Europese Commissie problemen zal maken.

De supermarkten in Frankrijk hebben onlangs met de bonden van varkensboeren en minister van landbouw Stéphane le Foll afspraken gemaakt over een fonds om de crisis in de varkenshouderij te verlichten. Het plan is om in de slachthuizen een half jaar lang 10 cent per kilo heffing op te leggen, wat dan rechtstreeks ten goede zou komen aan de boeren. Maar Culture Viande, waartoe alle grote en vele kleinere vleesbedrijven behoren, acht dat onaanvaardbaar.

'Concurrentiepositie verslechtert'

Volgens directeur Paul Rocher zijn er 3 argumenten tegen de regeling:

  1. In de eerste plaats zal de heffing de concurrentiepositie van de vleesbedrijven tegenover buitenlandse leveranciers verder verslechteren. ''Een Franse leverancier moet die heffing onderaan zijn factuur vermelden, een buitenlands bedrijf uit bijvoorbeeld Spanje voegt niets toe. Dat geeft een voordeel aan degene die importeert.''
  2. Verder vreest Rocher voor wat hij noemt 'de realiteit op de grond': ''De grote supermarkten belijden met de mond dat ze de heffing steunen, maar wat gebeurt er als die werkelijk op de facturen verschijnt. Er is een wereld van verschil tussen wat ze zeggen en wat ze in de praktijk doen.''
  3. Tenslotte vreest Culture Viande ook voor ingrijpen door de Europese Commissie. ''Er is een groen licht van de Franse concurrentiedienst maar niet van Brussel. Vergeet niet dat de Commissie al een onderzoek instelt naar eerdere prijsafspraken in de vleeswereld in Frankrijk.''

Of registreer je om te kunnen reageren.