Varkenshouderij

Nieuws 2 reacties

'Druk voor warme sanering varkens neemt toe'

De druk om de varkenshouderij warm te saneren neemt toe. Dat is de mening van CDA-kamerlid Jacco Geurts die maandagavond sprak op de jaarvergadering van de LLTB, vakgroep varkenshouderij.

Geurts: "De situatie in de sector is dramatisch, en dan druk ik me nog zacht uit. Dat zorgt ervoor dat mijn achterban zich steeds meer roert. Tot op heden heb ik me niet expliciet uitgelaten over het wel of niet saneren van de sector, maar dat moment komt steeds dichterbij."

Volgens Geurts is het wellicht mogelijk om de bedrijven die meedoen met de stoppersregeling vervroegd een alternatief te bieden. De stoppersregeling is gedoogbeleid dat deel uitmaakt van het Actieplan Ammoniak Veehouderij. De regeling biedt varkenshouders de mogelijkheid tot 2020 door te boeren, zonder grote investeringen te doen.

Aanbodregulering in Europa

Geurts geeft aan dat een sanering van een deel van de varkensstapel wel gepaard moet gaan met aanbodregulering in Europa. "Als alleen Nederland deze stap zet, zal dat de markt niet wezenlijk veranderen." Volgens Geurts gaan er in Europa meer stemmen op om iets te doen op het vlak van aanbodregulatie.

Waar het geld voor een sanering precies vandaan moet komen durft Geurts niet te zeggen, maar voor goede ideeën zijn altijd middelen volgens de politicus. Alvorens zaken verder te concretiseren wil Geurts afwachten waar de commissie Rosenthal mee naar buiten komt.

Steungeld niet naar boer

Verder constateert de politicus dat de €30 miljoen aan Europees geld voor de Nederlandse veehouderij niet op het boerenerf terechtkomt. Dat stoort hem. LTO bestuurder Erik Douma gaf op zijn beurt aan dat door het opstarten van sectorbrede initiatieven, zoals mestverwerking, dit geld uiteindelijk wel ten goede komt aan de Nederlandse veehouder.

Laatste reacties

  • wilcovanlaar1

    Beste Geurts, als er warm gesaneerd wordt is mooi. Regel dan ook Europees een quotum, dan kan er voor degene die doorgaan ook verdiend worden !

  • Vhouder

    gelukkig heeft de nvv voor haar leden weer wat geld verdient door weer de aujezky zaak tegen de ser te winnen dat is nog eens belangen behartiging snel uitkeren aan leden kunnen het goed gebruiken

Of registreer je om te kunnen reageren.