Varkenshouderij

Nieuws

Vee-MRSA lijkt minder besmettelijk

Mogelijk worden de landelijke MRSA-protocollen verlicht voor veegerelateerde MRSA. Dat zegt Quint van den Berg, deskundige infectiepreventie van het Bernhoven ziekenhuis in Uden. Uit een proef blijkt dat een lichter regime niet tot besmetting leidt.

In het ziekenhuis worden met enige regelmaat patiënten opgenomen die veegerelateerde MRSA bij zich dragen. Deze MRSA-variant veroorzaakt minder ziekteverschijnselen en is minder goed overdraagbaar van mens op mens. De humane variant en de ziekenhuisvariant zijn besmettelijker en agressiever.

Dragers strikt geïsoleerd

Voor alle 3 de varianten golden dezelfde protocollen wanneer een patiënt drager is van de bacterie. Dragers worden strikt geïsoleerd van andere patiënten. Hun kamer is alleen toegankelijk via een hygiënesluis en verplegend personeel moet extra maatregelen nemen om overdracht te voorkomen, waaronder het dragen van mondkapjes en handschoenen. Daarnaast is strikte isolatie voor patiënten een ingrijpende maatregel.

Lichter regime prettiger voor patiënt en personeel

Tegen deze achtergrond deed het Udense ziekenhuis een proef om te kijken of in het geval van veegerelateerde MRSA kan worden volstaan met een lichter regime. Sinds de start van de proef medio 2014 hebben zich geen besmettingen voorgedaan van patiënt naar verplegend personeel en andere patiënten. Onder het lichte regime is geen sprake van strikte isolatie, zo vertelt van den Berg. "Voor patiënten wordt de opname een stuk prettiger en voor het personeel werkt het veel makkelijker", licht van den Berg toe. Medewerkers van het ziekenhuis werden na het bezoek aan de patiënt getest op MRSA.

Aanleiding voor aanpassing protocollen

De proef wordt in maart van dit jaar afgerond en geëvalueerd. "Mogelijk zijn de uitkomsten van de proef aanleiding voor de landelijke Werkgroep Infectie Preventie (WIP) om de protocollen voor veegerelateerde MRSA aan te passen", besluit van den Berg.

Of registreer je om te kunnen reageren.