Varkenshouderij

Nieuws

Verband hersenvliesontsteking en voeropname

Er bestaat een relatie tussen hersenvliesontsteking en de voeropname van gespeende biggen in de eerste dagen na het spenen. Dat blijkt uit onderzoek van voerproducent De Heus.

Biggen met een lage voeropname hadden een veel grotere kans op plotselinge uitval door hersenvliesontsteking. Deze uitval varieerde van 10% bij groepen met een lage voeropname tot 0% bij groepen met een hoge voeropname. Er werden zeer grote verschillen geconstateerd in voeropname gedurende de eerste 3 dagen na het spenen, variërend van 200 tot 700 gram per 3 dagen.

Bij moederloos opgefokte biggen met een extreem hoge groei, meer dan 1.000 gram was de uitval ook hoog. Daarmee lijkt er een optimum te zijn voor voeropname gedurende de eerste 3 dagen na het spenen in relatie tot hersenvliesontsteking.

Of registreer je om te kunnen reageren.