Varkenshouderij

Nieuws

Handel meer regie in biggennotering BPP

Zoetermeer – Op 5 oktober gaat de nieuwe biggennotering BestPigletPrice (BPP) van start, de komende maand moeten de zeugenhouders dus nieuwe afspraken maken met de handelaren.

Zeugenhouders die nu biggen leveren op NVV prijs of beursprijs, deze noteringen stoppen per oktober, zullen opnieuw om tafel moeten om de prijs te zetten. Jan Schuttert, die de komende twee jaar voorzitter van de beursadviescommissie van de BPP is vertelt dat met deze nieuwe biggennotering de handel meer regie neemt, omdat de markt vraagt om biggen met meerwaarde. In september gaat de notering alvast schaduwdraaien zodat de handelaren en zeugenhouders alvast een idee hebben waar de eerste notering op uit komt.

Schuttert gaat zelf ook werken met de BPP, daarmee verdwijnt ook de biggenprijs van Schuttert.

Meer aanbod van biggen

Naast een kwalitatief betere big willen de handelaren meer aanbod van biggen in het voorjaar als de afzet goed is, dus ook de prijs beter en minder aanbod in het najaar. Nu is de verhouding van aanbod in het voorjaar 47 procent en in het najaar 53 procent. "Dit percentage moeten we omdraaien, we hebben als beursadviescommissie berekend dat dit ten opzichte van 2014, over een jaar gezien, €1,40 per big extra kan opbrengen voor de zeugenhouders. DCA is eindverantwoordelijke voor de BPP-prijs, ingegeven door leden van Vee & Logistiek Nederland. De beursadviescommissie, bestaande uit vijf handelaren en twee varkenshouders met vervanging geven voor elke notering een laatste advies op de notering.

Of registreer je om te kunnen reageren.