Varkenshouderij

Nieuws

Franse referentieprijs voor varkens wankelt

Plérin – De bestuursvoorzitter van de Franse varkensveiling Marché du Porc Breton Daniel Picart stapt op. Picart gooit de handdoek in de ring nadat de twee grootste inkopers op de veiling, Bigard en Cooperl, al weken lang verstek laten gaan. Door de nieuwe onrust is de veiling van donderdag niet doorgegaan en in principe uitgesteld naar vrijdag.

De twee bedrijven weigeren de door de varkenshouders met de minister van landbouw afgesproken prijs van €1,40 per kilo te accepteren. Door hun afwezigheid blijven telkens duizenden varkens onverkocht, wat de werking van de veiling verder ondermijnt. Bigard kondigde vorige week aan de notering van de MPB, die geldt als Franse referentieprijs, voortaan ook niet meer te hanteren voor haar eigen prijzen.

Maandag deelde Picart na een bestuursvergadering nog mee dat de andere spelers 'zich collectief verzetten tegen de houding van Bigard en Cooperl en de MPB gezamenlijk zullen verdedigen'. Toch wordt gevreesd dat er geen toekomst meer is voor de Marché du Porc Breton, die al 40 jaar bestaat. Dat zou betekenen dat Franse varkenshouders zelf hun prijzen moeten afspreken en daarvoor geen referentieprijs meer kunnen hanteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.