Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Verschil kost- en opbrengstprijs 30 procent

Het verschil tussen kostprijs en de opbrengstprijs in de varkenshouderij bedraagt 30 procent. Dat blijkt uit het nieuwe Landelijk Biggenprijzenschema van VIC Sterksel, onderdeel van Wageningen UR.

VIC Sterksel heeft deze week een update uitgebracht van het landelijke overzicht. Doordat de voerprijzen zijn gedaald en de technische resultaten zijn verbeterd, is de kostprijs voor biggen licht afgenomen. Ook de kostprijs van vlees is iets lager, maar ligt nog altijd 30 procent hoger dan de prijs die de slachterijen betalen.

Belangrijk bestanddeel van de kostprijs is het voer. Dat laat de laatste jaren sterke prijsschommelingen zien. Het huidige voerprijsniveau is vergelijkbaar met 2011. Voer is daarmee 30 procent duurder dan in de periode 2000-2010.

Het biggenprijzenschema biedt de mogelijkheid een richtprijs te berekenen voor de biggen op basis van een gegeven opbrengstprijs voor het vlees, waarbij winst en verlies evenredig worden verdeeld tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder. Vorig jaar was het nog onzeker of publicatie van het schema zou worden voortgezet nadat de financiering door de opheffing van het Productschap Vee en Vlees op losse schroeven was komen te staan. Uiteindelijk besloot Wageningen UR het schema toch voort te zetten.

Laatste reacties

 • brabantsduitserke

  en nu? is dit nieuws? dat had ik ook wel kunnen vertellen was een stuk goedkoper 
  geweest ik had het gratis verteld.

 • Tearpoal

  En wat is de waarde van zo'n schema? Landelijk biggenprijs+ hoeveel toeslag?
  Voerprijs,met welke prijs afspraak? Slachtvarkens,met welke toeslag?
  Dit alles heb zo al 30% te pakken.

 • niet

  Nou Tearpoal als jij iets kunt verdienen nu doe ik het helemaal fout!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.