Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Noodkreet van mestverwerker naar provincie

Den Bosch - Leden van de mineralen-verwerkingsinstallatie MACE in Landhorst bieden donderdag een petitie aan Gedeputeerde Annemarie Spierings (Agrarische Ontwikkeling) van de Provincie Noord-Brabant aan.

De 200 leden van MACE zijn al ruim zes jaar verwikkeld in een aanvraagprocedure voor een grootschalige mestverwerking voor 500.000 ton. Met deze mestverwerker willen ze de mest scheiden, daarna de dikke fractie exportwaardig maken en de dunne fractie verdampen. De leden, voornamelijk varkenshouders, willen hiermee een duurzame oplossing bieden voor de verwerking van mest zoals de overheid voorschrijft. "De provincie Noord-Brabant komt telkens met andere criteria 's voor een mogelijke vergunningaanvraag", vertelt Arie van Bommel, lid en samen met Bart Thomassen, initiatiefnemer van de petitieactie.

In overleg met de provincie is een geschikt terrein aangekocht waar nog een bestemmingsplan wijziging doorgevoerd moet worden. Al is er geen milieueffectrapportage meer nodig, tot een echte vergunningsaanvraag (Wabo) is het nog steeds niet gekomen. Het blijft onduidelijk en de coöperatie heeft het gevoel door de provincie aan het lijntje gehouden te worden, gesteund door de actiegroepen tegen de veehouderij in de Peel.

Met het aanbieden van de petitie wil de coöperatie MACE aandacht vragen voor de heikele situatie en begrip vragen bij de burgers. Volgens van Bommel blijven de leden van MACE strijdlustig tot er een oplossing is geboden. "De mest moet toch ergens duurzaam verwerkt worden."

Laatste reacties

 • leftturn

  continue met iets blijven leuren wat een groot deel van de omgeving niet wil hebben, zal niet tot resultaat leiden. hier staat over 5 jaar nog steeds niets.
  op deze schaal zal er geen locatie gevonden gaan worden. wellicht wat kleiner wel, zie andere initiatieven. bij gebleken weinig overlast zou er dan opgeschaald kunnen worden. hier kun je niet alleen met de vinger naar al die anderen wijzen.

 • boerkebrabant

  groot is in dit geval beter, wij kunnen meer investeren om overlast te beperken, ook controle is bij een instalatie van 500.000 ton veel gemakkeliiker als 5 van 100.000. wij vragen ook een tijdelijke vergunning, die na goed werkend volgens de normen defenitief word, lukt het niet, dan gaat er na 5 jaar terecht de stekker uit

 • frankrooi


  10 % van de capaciteit is regionaal nog wel in te passen.

 • leftturn

  ik hoef niet overtuigd te worden van de argumenten. gun jullie overigens een mooi draaiende installatie voor een super lage kostprijs. maar ik zie de omwonenden cq omgeving geen draai ten gunste maken.
  wellicht niet terecht, maar wel de bittere waarheid. dan moet je je wel af gaan vragen of dit een reeele optie blijft. er staat een muur waar je niet doorheen of overheen komt.

 • varkenshouder1


  Als je met de provincie Brabant moet onderhandelen heb je en probleem. Ik zit ook met hun aan tafel voor iets anders maar je wordt er 'strontziek' van.  Nederland gaat failiiet met zulke ambtelijke molens.

  Ik ben het met BrabantsBoerke eens dat die vergunning verleend moet worden. Deze verwerker geeft minimale overlast. Een vergister bijvoorbeeld geeft veel meer lokale overlast en dan zou ik het snappen maar in deze snap ik de provincie totaal niet. Die zou zo`n initiatief met open armen moeten ontvangen.  Wij krijgen van de overheid verwerking verplicht, komen met een goed systeem die buiten het transport nagenoeg geen overlast veroorzaakt, en dan gaat diezelfde overheid dwars liggen als ze de kans krijgen.

  Provincie Brabant is in ieder geval  niet Pro-boer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.