Varkenshouderij

Nieuws 15 reacties

'Verdrietig en belazerd'

Beerta - Varkenshoudster en voormalig LTO-bestuurder Annechien ten Have zegt op de website Foodlog zich belazerd en verdrietig te voelen omdat NGO's roepen om een verbod op kraamboxen voor zeugen.

Ten Have: "De Kamervragen liggen alweer klaar".

De varkenshoudster ergert zich aan het idee om alles in wetgeving vast te leggen. Als voorloper met Pro Dromi-kraamhokken waarin zeugen los lopen, is zij daar niet bij gebaat. Ze voorziet voor hele varkenssector opnieuw overaanbod en prijsdruk zodra iedereen weer volgens dezelfde normen produceert. Ze roept NGO's en politici af te zien van meer wetgeving. "Die maakt vooruitgang compleet kapot."

Ten Have werkte mee aan een reportage van actualiteitenprogramma EenVandaag over het Pro Dromi-kraamhok. Aanleiding voor de uitzending vormde een oproep van Varkens in Nood om de reguliere kraamboxen te verbieden en binnen tien jaar vrijloopboxen verplicht te stellen.

Laatste reacties

 • leftturn

  het lijkt me heel simpel, gelijke monikken gelijke kappen. dus alles wat we hier extra op ons bord krijgen als producent, stellen we ook als ondergrens aan wat er ingevoerd mag worden. mooi voorzetje op tipp.

 • pinkeltje


  Op zich niet zo'n wonder. Alles dat technisch mogelijk is wordt in ons land meteen tot de norm verheven. Maakt niet uit wat het kost of opbrengt. Als het kan dan moet het gebeuren. En liefst gisteren al. Kan me de frustratie wel voorstellen, zowiezo, zodra je als ondernemer iets hebt bedacht om je te onderscheiden in de markt is het meestal weer snel gedaan met de pret. Iedereen er meteen bovenop. Stel je toch voor dat er iemand wat zou verdienen!

 • anton1937

  Ik was specialist varkenshouderij voordat er kraamhokken werden gebruikt in de zeugenhouderij. Het sterfte percentage was toen rond de 20 percent,voordat de biggen 2weken oud waren. Blijkbaar wil NGO en het ministerie en sommige politieke partijen,dat veel biggen doodgaan. Ongelooflijk in 2015,dat het gezonde boerenverstand ontbreekt,bij NGO etc.

 • Hogman1

  Niet huilen Annechien ,twee weken geleden hebben we je hier al voor gewaarschuwd.
  Je was een soort van verbolgen want er waren kritische collega's die hun kop in het zand staken en leden aan het struisvogelsyndroom want ook in het buitenland was het in opkomst (overigens ook opgelegd door overheden?)
  Het is net als met die stinkberen ,ik las in  een tweet van je dat je stelde dat bij non-castratie de consument niet de sleutel is maar de acceptatie van de vleesverwerker.
  Sorry hoor maar wie is nou het struisvogeltje 

 • w v gemert


  Hoe naief kan je zijn Mevr. Ten Have, eerst aan een programma meewerken en dan klagen dat ze het niet begrijpen of verkeerd uitleggen : echt hardleers of heel dom?

 • brabantsduitserke

  hogman 1 PERFECT OMSCHREVEN

 • brabantsduitserke

  WILLY IK NOEM HET DOM EN HARDLEERS

 • trijnie

  Mevrouw ten Have, ook ik heb het programma gezien en vond het interessant. Leuk ook te zien, een vrouw met zo'n geweldig bedrijf. Petje af voor jou, en super die nieuwe kraamhokken.
  Ook goed dat de consument hiermee eens kon zien dat ze weleens wat meer zouden moeten betalen voor hun stukje vlees.
  Je hebt er goed aangedaan om mee te werken, openheid is altijd beter dan dat WD van alles in dewereld brengt wat alleen maar weerzin bij mensen oproept.

 • Peterrrs

  Een beetje vreemde reacties hier. Annechien ten Have heeft minimaal voor een deel gelijk. Als er in andere sectoren nieuwe technieken in ontwikkeling zijn (bijvoorbeeld elektrische auto's, windmolens) wordt dat alom interessant gevonden, belangrijk voor onze economie en gaan er enorme bedragen naartoe om die gewenste (door wie?) ontwikkelingen te ondersteunen.
  Als iemand in de landbouw een goed idee heeft wordt het óf verboden (denk onlangs aan de eieren) of maar meteen verplicht gesteld, zoals zo'n NGO nu weer wil. Terwijl de grenzen open blijven voor producten die onder veel minder goede omstandigheden zijn gehouden.

 • Fermer

  Mvr. ten Have is voorloper, waarschijnlijk oa vanwege haar bekendheid als ex-LTO topvrouw, en ze doet dit omdat ze hoopt dat deze nieuwe techniek gevolgd gaat worden.  Vooral omdat ze een beter dierwelzijn voor ogen heeft. Dacht ik. Nu blijkt dat dat ze slechts voorloper wil zijn om een meerprijs voor haarzelf binnen te slepen, het dierwelzijn in z'n algemeen blijkt zegt haar dus niets te zeggen.

 • Jan Veltkamp


  @Peterrs,

  Ik weet niet of je het zo bedoelt maar je vergelijking met de auto industrie is wel sttekhoudend. Als er nieurwe techniek is dat weten die het zo te brengen dat het publiek het direct ook meent te moeten hebben en die weten de wetgeving dan ook zo te porren dat het verplicht gaat worden. Interessant voor de auto industrie want aan een auto van €10.000,- valt makkelijker €1000,- te verdien dan aan een auto van €4000,- .En daar komt het verschil: bij de auto industrie worden deze exta's dan voor alle imports gelijk verplicht. En bij de varkenshouderij is het elk land voor zich. Ik denk dan ook dat de landbouw niet met de supermarkten om tafel moet gaan zitten maar gewoon schreeuwen hoe veilig en goed het eigen product is. Als de vraag er is dan gaan de supermarkten echt wel duur vlees verkopen. net als bij de auto's: aan duur stuk vlees valt voor de supermarkt meer te verdienen dan aan goedkoop stuk vlees. Die willen gewoon verkopen. De landbouw moet zelf voor de eigen makrt zorgen.

 • trijnie

  Maar Emmerei, als mensen ergens investeren kost dit geld en dan mag het produkt toch meer opbrengen? Zo gaat dat in de praktijk van alledag

 • W Geverink

  blijven dromen mensen. Zolang de politiek op een goedkope manier kan scoren zonder dat het negatieve  gevolgen heeft voor de kiezers/consument zal men dat doen. Als een boer uit onvrede met de regelgeving zou stoppen worden de rechten verkocht aan iemand die bij de bank nog geld kan krijgen voor een uitbreiding van de productie. Aan het aanbod op de markt zal niks veranderen evenals het koopgedrag van de consument die zo goed als altijd voor het goedkoopste gaat. @ Jan Veltkamp. Winkelketens weten presies wat de consument wil kopen en wat ze de consument wil 'aansmeren' op iedere dag van het jaar. Het aanbod in de winkel is niks meer dan een practische toepassing van wiskundige formules om de winst te maximaliseren. Als duur vlees daarin past leggen ze duur vlees in de winkel.

 • agratax2

  Ik vrees dat alles wat de intensieve veehouderij bedenkt aan positieve zaken, door de dierenvrienden zal worden gezien als een voortzetting van deze productie tak. Zij wensen nu juist de intensieve veehouderij af te breken en ons allemaal de wei in te sturen om samen met de koeien te gaan grazen. We vechten als veehouders tegen een groep die niet rationeel denkt maar vanuit een Geloofsovertuiging en dat zouden onze kerkelijke mensen toch moeten kunnen invoelen. Een geloof gaat boven rationeel wetenschappelijke kennis of praktijk.

 • koestal

  Ondeskundig gekrakeel van buiten af,iedereen meent dat ie verstand heeft van veehouderij,vooral degenen die de hele dag op een kantoorstoel zitten

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.