Varkenshouderij

Nieuws 5 reacties

Draagvlak antibioticabeleid onder druk

Houten - De zwaarte van het huidige antibioticabeleid leidt er toe dat het draagvlak onder varkenshouders en dierenartsen afneemt om te werken aan verdere reductie van het antibioticagebruik. Dat schrijven de dierenartsenkoepel KNMvD het collectief praktiserende dierenartsen (CPD).

De UDD-regeling (Uitsluitend Door Dierenarts) is de boosdoener en frustreert, verklaart Frans van Dirven van het (CPD).

De UDD-regeling zorgt voor veel onduidelijkheid en ergernis. Vooral de verplichte bedrijfsbezoeken, voorafgaand aan het voorschrijven van een koppelbehandeling of een tweede-keusmiddel, voegen in de ogen van de varkensartsen niets toe. Zij zijn van mening dat het bedrijfsdossier en de diagnose de basis vormen voor het voorschrijven van antibiotica.

De dierenartsen pleiten voor een werkbaarder antibioticabeleid dat motiveert het gebruik verder te verlagen. De KNMvD en CPD suggereren daarom  varkenshouders die met het gebruik onder de streefwaarde zitten te belonen, in de vorm van verlichting van het UDD-regime.

De inzet van tweede-keusantibiotica zal nodig blijven de komende jaren, schrijven de dierenartsen. Uit cijfers van dierenartsen blijkt dat afgelopen najaar er een stijging was van het antibioticagebruik, met name door luchtwegproblemen bij varkens.

De UDD-regeling ging 1 maart 2014 van start. Binnenkort volgt met het ministerie van EZ een evaluatie van de regeling. Tijdens een werkbezoek begin deze maand hebben het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel- en Waren­autoriteit (NVWA) kennis genomen van de knelpunten in de UDD-regeling.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Jaren geleden toen een begin werd gemaakt met de reductie was een deel van de dierenartsen ook sceptisch. De reductie is een succes geworden en het aantal ziektegevallen onder varkens bleek niet te stijgen. Het was vooraf duidelijk dat de laatste stappen in de reductie de moeilijksten zouden worden.
  UDD is ontwikkeld met de dierenartsen als adviseurs. Het is een lastig maar noodzakelijk beleid.

 • joohoo

  Het is de boer die het eerst constateerd of het varken ziek is!.Hij bepaalt of de dierenarts er bijgehaalt wordt.De dierenarts is altijd de 2e persoon.
  En bedrijfsbezoek is een moment opname , ik heb mijn dierenarts vorig jaar 5x onder de doush vandaan gehaald omdat hij zieke dieren niet herkende??.

 • w v gemert

  Ja hoor Burnetti, de beste stuurlui staan aan de wal. De Nederlandse en Europese wetgeving leggen iedere eigenaar van een dier een zorgplicht op , daarbij hoort ook dat het dier de noodzakelijke medicijnen krijgt toegediend. Op dit moment bereiken wij de grens van verdere verlaging en gaan er overheen indien een verdere reductie wordt opgelegd, die wordt strijdig met onze zorgplicht of verhinderen ons om aan onze zorgplicht te kunnen voldoen

 • Wim Toornstra

  we slaan weer volledig door. Net als alle wetgeving op gebied van milieu dierwelzijn en voedselveiligheid.
  Dat er wat geregeld dient te worden op alle gebied is wel duidelijk maar zoals gewoonlijk in NL altijd weer een brug te ver.

 • Burnetti

  Beste w v G: waaruit blijkt dat de grens van verdere verlaging is bereikt? Dit werd voor de forse reductie al beweerd door veeartsen.
  Zoals gezegd de laatste loodjes wegen het zwaarst. Daar hebben veel mensen begrip voor. De resistentiepatronen vragen antibioticagebruik nog verder en langdurig terug te dringen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.