Varkenshouderij

Nieuws

PRRS-resistente varkens aangekondigd

Genus, het moederbedrijf van varkensfokkerijorganisatie PIC, heeft vandaag aangekondigd PRRS-resistente varkens te kunnen fokken. Dat doet het bedrijf in samenwerking met de universiteit van Missouri. De partijen noemen het fokken van PRRSV-resistente varkens een belangrijke doorbraak in de strijd tegen deze verwoestende varkensziekte.

Door gebruik te maken van DNA technieken is het onderzoekers gelukt om varkens te fokken die een specifiek eiwit missen dat nodig is om het virus in het dier te laten verspreiden. Uit de resultaten van de eerste studies van de Universiteit blijkt dat deze PRRS virus-resistente varkens niet ziek worden en normaal blijven groeien wanneer ze in contact komen met het virus. Genus zal deze technologie verder ontwikkelen. Het bedrijf verwacht dat het nog ongeveer vijf jaar zal duren, tot de PRRS-resistente varkens zijn beschikbaar voor de commerciële varkenshouderij. Genus wil de technologie via dochterbedrijf PIC commercialiseren.

Doorbraak varkenssector

Dr. Jonathan Lightner, wetenschappelijk directeur bij Genus, zegt in het persbericht over deze doorbraak: "Het bereiken van de genetische resistentie tegen het PRRS virus is een enorme doorbraak in de varkenshouderij. In de ontwikkeling en commercialisering van deze technologie zijn er nog een aantal cruciale uitdagingen, maar de resultaten zijn veelbelovend en we zullen alles doen wat we kunnen dit potentieel aan te boren. Genus is toegewijd aan de verantwoordelijke verkenning van nieuwe innovaties die het welzijn van dieren, de boeren en uiteindelijk de consumenten ten goede komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.