Varkenshouderij

Nieuws 7 reactieslaatste update:6 nov 2015

Veel rendement uit varkenshouderij gevloeid

Zeugenhouders hebben in 10 jaar tijd €100 aan rendement per zeug ingeleverd. Dat vertelde Paul Bens deze week op de najaarsvergadering van de Nederlandse afdeling van de European Pig Producers (EPP). De titel van zijn presentatie was: 'Alles wat je niet wilt weten'.

De presentatie van Bens was een onderdeel van het programma dat in het teken stond van bewustwording. Het bestuur van de EPP had voor dit thema gekozen vanwege de malaise in de varkenshouderij. Volgens EPP voorzitter Gerard Driessen heeft 50 tot 70% van de varkensbedrijven liquiditeitsproblemen. Hij omschrijft de situatie als stroef en zorgwekkend. Door dit thema aan te snijden, wil de EPP het bewustzijn onder leden vergroten en het taboe rondom een gebrek aan geld en faillissementen doorbreken.

Lager rendement

Op verzoek van het EPP-bestuur gaf Bens een scherpe analyse van de situatie in de varkenshouderij met een grote hoeveelheid cijfers. Eén van Bens belangrijkste observaties is het alsmaar lagere rendement in de zeugenhouderij. Hoewel er volgens hem in de afgelopen 10 jaar een kleine trendmatige stijging van de voerwinst te zien is van €5 per zeug per jaar, staan daar ook fors hogere kosten tegenover. Gemiddeld stegen deze kosten €15 per zeug per jaar. Ofwel, een rendement dat jaarlijks met €10 per zeug terugloopt. De gestegen kosten voert Bens terug op hogere financieringslasten, hogere mestafzetkosten en vooral ook hogere voerkosten. Vooral dat laatste is volgens hem een onderbelicht onderwerp.

Stijging voerwinsten

Ook in de vleesvarkenshouderij ziet Bens van jaar tot jaar een kleine trendmatige stijging van de voerwinsten van circa €0,50 per jaar. Ook dat is echter bij lange na niet voldoende om een gemiddelde kritieke voerwinst te draaien. Die kritieke voerwinst in de ogen van Bens is €94 per vleesvarkensplaats, inclusief BTW.

Minder leningen

Vanwege de lage rendementen ziet Bens dat banken steeds minder geld uitlenen aan varkenshouders. Een vreemd vermogen van circa €1.000 per zeug is volgens hem het bedrag waar varkenshouders mee moeten werken in de toekomst. Momenteel schommelt die bancaire financiering tussen de €0 en €2.000 per zeug. Dat is niet meer houdbaar volgens de adviseur, mede ook omdat verkoopwaarden van zeugenbedrijven schommelen tussen de €700 en €1.300 per zeug.

Laatste reacties

 • evanderpasch1

  bij een eerlijke verdeling is biggenprijs dus te laag geweest

 • Jan Brabant

  @evanderpasch, een scherpe analyse van Paul Bens en jij ziet alleen maar dat de mester eigenlijk nog iets meer had moeten verliezen t.o.v. de fokker. Volgens mij zit er een andere boodschap in dit artikel, dan het verlies te verdelen tussen twee primaire schakels ! Ik zou zeggen kom naar de raadpleegavonden van de POV en praat mee hoe we dit kunnen gaan veranderen.

 • John*

  Ik heb wel een kanttekening voor die financiering van 1000 euro per zeug. In mijn ogen geld dit bedrag alleen voor de zeugen die door personeel verzorgd worden. Een gezinsbedrijf dat wil investeren in duurzame stallen die makkelijk 30 jaar mee kunnen en andere kostprijs verlagende maatregelen kan wel die 2000 euro financiering aan. In crisistijden zijn zij flexibel met de privé onttrekking. terwijl personeel gewoon doorbetaald moet worden!.

  stel bedrijf een ondernemer heeft 750 zeugen en een personeelslid, dan is een financiering van gemiddeld 1500 euro per zeug nog haalbaar.

  een ondernemer die 450 zeugen alleen doet kan een financiering van 2000 euro per zeugenplaats ook af

  bij 1000 zeugen en een ondernemer die niet meewerkt houd de financiering bij 1000 euro per zeugenplaats op. • Johnny Hogenkamp

  John*, eigenlijk zeg je dus dat een gezin wel voor 5 of 10 euro per uur kan werken, waar personeel 20 euro kost.

 • John*

  @ johnny

  ik zou toch liever 300 of 400 euro per zeugenplaats meer investeren dan een stal van papier bouwen. Het rendement van deze investering komt op de lange termijn terug. Maar familiebedrijven bouwen meer vermogen op in t bedrijf door lage privé opnames en zijn met deze prijzen ook erg sterk 4 a 5 euro arbeidsuitgaven per big zijn er nu 1. Waarom deze bedrijven dan ook nog eens afknijpen op financieringsruimte?

  Maar goed met dit verhaal zouden de banken de aflossingen voor alle bedrijven wel op 75 euro mogen zetten i.p.v. 125 euro als dat de nieuwe realiteit is. Ook bedrijven die nu toch hoog gefinancierd zitten. Dat scheelt nogal wat executies en afwaardering van alle bedrijven.

 • varkenshaasje

  @john helemaal eens met johnny voor niets werken is niet de oplossing maar het probleem hierdoor krijgen we niets meer voor het varken dan 30 jaar geleden.
  in de keten is er niemand die dit doet behalve de boer.
  je praat over vermogensopbouw maar dan kun je toch echt beter sparen op een andere manier dan met een bedrijf wat 5 jaar terug nog 2000 euro per plaats waard was en nu met geluk 1000

 • John*

  @ varkenshaasje

  we zitten in een overvolle markt en een hevige concurrentiestrijd met elkaar. bedrijven die t technisch goed doen en financieel een stootje kunnen hebben zullen overleven en dadelijk weer de goede tijd in gaan om de buffers te herstellen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.