Varkenshouderij

Nieuws

Fusie Danish Crown en Tican afgeblazen

Randers - De overname van het Deense vleesconcern Tican door Danish Crown gaat niet door. Zeven maanden na de bekendmaking van de plannen moeten de partijen constateren dat het niet mogelijk is om toestemming te krijgen van de mededingingsautoriteit. Nu zoekt Tican zijn toevlucht bij het Duitse Tönnies.

De vergunningsaanvraag wordt daarom teruggetrokken. Een en ander heeft Danish Crown maandagmorgen meegedeeld.

Te dominant

Volgens directietopman Kjeld Johannesen zijn er door het concern wel vergaande concessievoorstellen gedaan betreffende verkoop van productiecapaciteit en de afzet van varkensvlees op de Deense thuismarkt, maar dat heeft niet mogen baten. De mededingingsautoriteit bleef van oordeel dat de positie van het fusieconcern te dominant zou worden.

Tican zoekt toevlucht bij Tönnies

Het overnameplan van de coöperatieve concerns werd gemaakt op verzoek van Tican. Dit bedrijf zag geen kans meer om zelfstandig verder te gaan. Tican zoekt nu zijn toevlucht bij de Duitse varkensvleesmarktleider Tönnies. Dat heeft het bedrijf maandagmorgen meegedeeld.

Akkoord met Tönnies vanaf 1 november

Tican heeft overeenstemming bereikt over de overdracht van de aandelen in Tican AS aan Tönnies. Tican AS is de holding van alle activiteiten van de coöperatie op het gebied van de slacht van varkens en vleesverdeling. Die activiteiten zijn ondergebracht in diverse afzonderlijke dochtermaatschappijen in binnen- en buitenland, waaronder Duitsland, Polen, Groot-Brittannië en China. Het akkoord is volgens Tican zondag 1 november tot stand gekomen, nadat de dag tevoren duidelijk was geworden dat Danish Crown de overname zou afblazen bij gebrek aan medewerking van de Deense kartelwaakhond.

Goedkeuring voor jaarwisseling verwacht

De overname door Tönnies is ook afhankelijk van goedkeuring door de mededingingsautoriteit, in dit geval de Europese. Die toestemming wordt nog voor de jaarwisseling verwacht. Voorafgaande aan de indiening van het overnameverzoek in Brussel voert Tönnies in de loop van november een due diligence uit, aldus Tican.

Tican verwerkt 2 miljoen varkens

Tican verwerkt uitgaande van de cijfers van 2014 een kleine 2 miljoen varkens per jaar en draait een omzet van krap €700 miljoen met 2.200 medewerkers. Tönnies is een maatje groter en verwerkt jaarlijks ruim 15 miljoen varkens en boekte in 2014 een omzet van €5,6 miljard met 8000 medewerkers. Het  Duitse familieconcern heeft in Denemarken al een slachterij (Slagteriet Brørup) waar per jaar afzonderlijk bekeken 1,5 miljoen varkens aan de haak komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.