Varkenshouderij

Nieuws 6 reacties

IKB Varken overweegt hygiëne-regels te versoepelen

Doetinchem - De voorschriften van IKB Varken voor het reinigen en ontsmetten van veewagens op varkensbedrijven staan ter discussie. Reden is dat een groot deel van de varkenshouders niet aan de recent ingevoerde voorschriften kan voldoen, verklaart Freddy van der Sar.

Hij is secretaris van het Centraal College van Deskundigen (CCvD) van IKB Varken. Probleem zit vooral in de noodzakelijke wateropbrengst van 3.000 liter per uur. Dat is op veel bedrijven onhaalbaar, blijkt tijdens controles. Ook verandert de formulering wat betreft de gebruikte waterslang. De wijzigingen zijn besproken in de stuurgroep van IKB Varken. Er kijkt nog een adviescommissie naar de voorstellen, voordat deze naar het CCvD gaan voor goedkeuring.

Belang van goede R&O

Van der Sar verklaart dat branche-organisaties ook is gevraagd alternatieven aan te dragen voor de huidige voorschriften om veewagens te reinigen. De adviescommissie zal deze dan beoordelen. Volgens hem onderkent iedereen in de varkensketen het belang van een goede reiniging en ontsmetting (R&O) van veewagens. Maar omdat het economisch slecht gaat in de varkenssector wordt gekeken naar de mogelijkheid om tegen geringere kosten toch de auto's schoon te krijgen.

Zorgen over voorstellen

Vanuit de varkenshandel wordt verontwaardigd gereageerd op de voorstellen. Aalt Posthouwer van handelsbedrijf Posthouwer Boerkamp laat desgevraagd weten dat hij zich grote zorgen maakt over de voorstellen. "Op zo'n 20 procent van de bedrijven is geen installatie om de auto goed te reinigen. Met deze voorstellen komt dat nooit voor elkaar. Ziekten als PED steken weer de kop op. R&O moet geborgd zijn. Dat kan voor minder dan €500 per bedrijf, blijkt bij onze klanten."

Laatste reacties

 • Deluur

  Wat een geneuzel degenen die het nu nog niet voor elkaar hebben zijn het niet waard dat ze ondernemer zijn zijn een risico voor de sector.

 • Mtstermors1

  Is ook verstandig nu het ped virus ook weer rond waait. Goede hygiëne hoort er gewoon bij

 • yep

  volgens mij is een R&O plaats voor de vrachtwagens die vertrekken en niet voor die aankomen.... of te wel je hebt de ellende al binnengehaald.....

 • Broederijbrok

  Hygiene mag NOOIT verlaagd worden.
  De lat zal omhoog moeten.
  Iedereen succes.

 • chila

  Hallo , ik ben D berdijf . 1 keer per 6 weken gelten aanvoer.
  Of vaker indien nodig. Bij mij in de buurt is overdekte r & o plaats. Waarom moet ik een wasplaats hebben ?

 • zon

  @boerderijbrok,wees realistisch.
  Kijk bij de kippen,de bio en freiland kunnen nooit aan hygiene eisen voldoen terwijl iedereen van de bij u bekende NVP via de avined een hygienescan moet maken waarbij zelfs de uitloopkippen kunnen voldoen.
  Het is tegenstrijdig wat u zegt.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.