Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Daling Nederlandse biggenexport in 2014

Doetinchem - Nederland voerde het afgelopen jaar 5,83 miljoen biggen uit. Dat is 2 procent minder dan in 2013. Dit blijkt uit I&R-cijfers over de periode van week 2 tot 49.

De lichte daling van de biggenexport is te wijten aan de sterke prijsval van slachtvarkens in de tweede helft van vorig jaar. Toen tegen de zomer de verwachtingen rond de varkensprijs temperden, liep ook de biggenexport terug.

Tot mei 2014 zat de export nog 3,8 procent boven het niveau van het voorgaande jaar. Buitenlandse vleesvarkenshouders rekenden in de eerste helft van het jaar nog op aanhoudend goede opbrengstprijzen voor slachtvarkens. Door de verplichte omschakeling naar groepshuisvesting van zeugen in 2013 bleef begin vorig jaar de biggenproductie in met name Duitsland en Polen ook achter. Deze landen vroegen daarom meer biggen.

In 2014 lag de Nederlandse biggenuitvoer 3 procent hoger dan in 2010. Geleidelijk steeg de export door de jaren, het sterkst in 2013.

Duitsland is met afstand de belangrijkste afnemer van Nederlandse biggen. Van de totale uitvoer ging 64 procent naar Duitsland. Op nummer twee staat België, met een aandeel van 12 procent. De afzet naar Polen staat de afgelopen jaren sterk onder druk. Dit land nam vijf jaar geleden 15 procent van de Nederlandse exportbiggen af. Dit aandeel is meer dan gehalveerd. De verklaring is dat de Denen meer biggen exporteren naar Polen. Maar ook de Russische boycot van Europees varkensvlees drukte de Poolse vraag naar biggen.

Eén reactie

  • krulsaart

    Waar zijn die biggen gebleven?

Of registreer je om te kunnen reageren.