Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Danish Crown kan terugloop vleesvarkensaanbod niet stoppen

Het Deense slachterijconcern Danish Crown kampt onveranderd met een teruglopend aanbod aan varkens. Dat blijkt uit de jongste slachtstatistieken van de overheid.

Aanvankelijk leek de ontwikkeling zich dit jaar te stabiliseren, maar in het tweede kwartaal vielen er forse klappen. Ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar noteren de statistici een min van 6 procent voor Denemarken als geheel. De klappen vallen praktisch geheel bij Danish Crown, de grootste verwerker. De overige Deense slachters van enige omvang, zoals Tönnies-dochter Brørup en Tican, vallen hierbij bijna in het niet. De prognose voor het jaar als geheel is dat er in Denemarken 440.000 minder varkens aan de haak komen. Dat komt neer op een daling met ruim 2,3 procent. Tien jaar geleden kwamen in Denemarken nog 22,6 miljoen varkens aan de haak. Sindsdien heeft Danish Crown de hakencapaciteit gestaag moeten afbouwen. Vorig jaar slachtte het bedrijf 14,8 miljoen varkens in Denemarken. Het aantal arbeidsplaatsen bij het concern zakte al even gestaag met 6.000.

De eigenlijke oorzaak van het probleem is dat vleesvarkens te weinig opleveren en dat de zeugenhouderij daarom steeds meer aan terrein wint. De jongste statistieken (van mei) wezen het ook uit: de vleesvarkensstapel slinkt, de zeugenstapel groeit. Dat doet ook de export van biggen, die kennelijk wel voldoende rendement brengt. Vooral de vraag uit Polen trekt de afgelopen paar jaar aan. Als de stijgende lijn van het eerste halfjaar zich in de rest van het jaar voortzet komt de biggenexport voor het eerst boven de 10 miljoen dieren. De totale biggenproductie stijgt, uitgaande van de prognose, naar 29,5 miljoen.

Danish Crown heeft al een soort investeringspremie ingevoerd voor ondernemers die de vleesvarkensproductie willen opvoeren, tot nu toe zonder dat dit veel succes oplevert.

Voorzitter Henrik Mortensen van de belangenbehartiger Landsforeningen Danske Svineproducenter (LDS) vraagt zich af waarom Danish Crown tientallen miljoenen euro's heeft gestoken in buitenlandse slachterij- en vleesveredelingsbedrijven.

"Die bedrijven zijn het best af als de producentenprijzen van vlees laag zijn, zo horen we op de regionale vergaderingen. Dat verklaart misschien waarom de notering in Denemarken tot de laagste van Europa hoort. We zitten als leveranciers op die manier tussen twee stoelen", aldus Mortensen, die tot dusver nog maar bar weinig terug heeft gezien van al die miljoeneninvesteringen. "Zoals het er nu uitziet zouden we veel beter af zijn geweest als het geld direct zou zijn uitgekeerd aan de coöperatieleden."

Eén reactie

  • bertes

    de ideale ketenbeheersing. een voorbeeld zoals het hier ook moet, volgens de LTO en VION. de Deense boeren hebben al 20 jaar de laagste prijs gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.