Varkenshouderij

Nieuws 19 reacties

Rabo verwacht bovengemiddelde voerwinsten

Utrecht - De Rabobank is optimistisch over de marktontwikkelingen voor varkens en varkensvlees voor de komende maanden.

De bank verwacht dat de voerwinst voor fokzeugen dit jaar 20 tot 25 procent hoger uit kan komen dan het langjarig gemiddelde. voor vleesvarkens zou de voerwinst 10 tot 15 procent boven het langjarig gemiddelde uit kunnen komen.

Dat schrijft de bank in een kwartaalbericht voor de Nederlandse varkenshouderij. Het bericht is gebaseerd op het tweede kwartaalrapport over de wereldmarkt voor varkens en varkensvlees, dat de bank eveneens heeft gepubliceerd.

De Rabobank verwacht dat de Europese varkenssector en dus ook de Nederlandse sector kan profiteren van de gevolgen van de PED-epidemie in Noord Amerika. Die heeft er voor gezorgd dat er in landen als Mexico, Japan en Zuid Korea en ook in de VS zelf tekorten ontstaan aan varkensvlees. Ook Rusland is op zoek naar betrouwbare leveranciers die het land varkensvlees kunnen leveren, nu het geen vlees meer uit Europa wil betrekken.

Nederland heeft meer last gehad van de Russische importstop dan gemiddeld in de EU. Dit als gevolg van de grote afhankelijkheid van de export naar met name Duitsland. Doordat het aanbod van varkens in de hele EU kleiner is dan vorig jaar en de toegenomen vraag naar varkensvlees van andere landen is de prijs ook weer redelijk snel hersteld. De biggenprijs was in het eerste kwartaal bovengemiddeld als gevolg van een krap aanbod en een goede vraag vanuit Duitsland.

De Rabobank verwacht dat de biggenprijsdaling in het tweede kwartaal beperkt zal blijven. Richting de zomer zal de vleesprijs zich positief ontwikkelen, aldus de bank. Dit als gevolg van de goede vraag naar vlees uit Europa op de wereldmarkt.

De voerprijzen zullen de komende weken stabiliseren of komen licht onder druk, zo verwacht de bank.

Laatste reacties

 • producent

  wat verwacht deze bank toch weer een hoop, ik verwacht dat de bank nu na al dit positieve nieuws weer heel gemakkelijk krediet verleend maar dat is even afwachten.

 • w v gemert

  Wanneer publiceert de Rabo de marge verwachtingen van de voerleveranciers en de slachterijen en de supermarkten ? Op basis van dit Rabo bericht verwacht ik dat ze een groter deel van koek zullen nemen. Rabo doe iets goeds voor de primaire agrarische ondernemer in plaats van dit soort publicaties.

 • boerderijdinther

  Dat langjarig gemiddelde wil toch helemaal niks zeggen? De overige kosten zijn over diezelfde periode (veel) hoger geworden.

 • kuiken007

  als de rabo het verwacht laat ik mijn stal leeg!!!
  ze hebben er zoveel verstand van!!!

 • Momfer

  vanaf nu geen jaarcijfers meer naar de bank sturen!!!!!!

 • John*

  wat hebben de jaarcijfers van 2013 nu te maken met de verwachting voor 2014?? wat geweest is is geweest...

  Ik maak me persoonlijk meer zorgen over de rapporten van pigexpert en ook pigvision.. alle gegevens in een database de te verwachte productie is tot op 2 cijfers achter de komma nauwkeurig te voorspellen.....

  Maargoed als onze afnemers er voordeel mee kunnen doen kunnen wij dat ook.. als er in week 25 400 000 varkensslachtrijp zijn.. en er is in die week vraag voor 32 000 000 kg vlees dan moeten we de varkens niet zwaarder maken dan 80 kg.. Het extra voer wat we er in pompen kost geld en de extra kilogrammen verlagen de opbrengstprijs.. de kostprijs zal iets stijgen (hogere bigkosten) maar als vraag en aanbod in balans zijn wordt de kostprijs betaald!

 • boerin grashooek

  Nou dat is mooi, is de sector geen risico meer voor de bank en kan de individuele rente opslag weer omlaag, want die verhogen ze 'zomaar' met 1,5% omdat de varkenshouderij slecht draait!!

 • jan hien

  John we moeten ze juist zwaar maken anders krijgen we de duren big niet terug verdiend. 80 x 1.6=128 - 65 =63 en dan moet het duren start en tussen voer er ook af.95 x 1.6=152 -65=87 .dit is geen optie zo duur is het eind voer ook niet .en je word gekort bij de slachterij.

 • John*

  de slachterijen en supermarkten zijn heel blij met jou jan hien. voorbeeld boer die precies in het gareel loopt zodat de kostprijs nooit betaald hoeft te worden.

 • haam

  2 euro ? en wie is ook alweer de grootste financier van de vion

 • boerkebrabant

  een waardeloze bank die rabo, maar ik krijg nergens anders de kans om lid te worden, ook ik zit met spanning op de voorlopige resultaten van de voerfabrieken, slachters en Retail te wachten, maar die zal onze bank wel niet openbaar maken, morgen allemaal maar eens even naar je relatiebeheerder bellen, dan komt ons signaal best wel ergens in de top aan.

 • John*

  die financiele resultaten van voerfabrieken en slachterijen worden voldoende gepubliceerd... die van de banken ook.. alleen de handelaren kan ik nergens terugvinden...

 • Snel

  Ja John, zonder enig risico toch een hoop geld opstrijken door deze groep en dan praten we niet over een paar duizend euro. Verbaas me over wat J.S uit Ommen allemaal uit de grond stampt. Hij is echter wel een man met vakkennis over varkens en wat slachterijen te bieden hebben in welke concepten dan ook hij somt t moeiteloos op

 • groot7731

  @John, cijfers van de handelaren zijn zo op te vragen bij de Kamer van Koophandel. In principe van elke BV behalve de boeren, zolang ze geen BV hebben.

 • John*

  ow ja en wat in Nederland nog grote geldverslinders zijn, de mesthandelaren en makelaars in productierechten..

 • kalkar

  Wie is J.S. uit Ommen? Is dat diegene die eens in de boerderij zei dat je voor varkenshandelaar niet slim hoefde te zijn? Had zelf alleen maar de landbouwschool. Oftewel voor de goede lezer: varkensboeren zij zo stom dat je ze alles wijs kunt maken. Triest en zielig zulke typetjes.

 • joannes

  Wat denk ja dat die Slachterijen niet rekenen in hun exploitatiekosten? Daarbij wat zullen de Consumenten denken wanneer er inplaats van de normale 5 plakjes achterham er ineens 6 of 4 in zitten. Die variatie met varkens gewichten heetf in de hele keten grote consequenties, daar kan je niet mee spelen om het aanbod te sturen. Beter zou een bulkproduct zijn zoals invroren onderdelen voor export naar een ver weg land. Dat kan dan als schokbreker voor markt omstandigheden werken. Maar ja daar heb je een investering in klanten vinden en zoeken voor nodig die de Slachterijen zouden moeten ondernemen.

 • Gebr.hendrikx

  Ruimt Alle Boeren Op
  Kunnen zich beter alleen bezighouden met financieren ipv voorspellingen en adviezen.
  Jaren terug moest het allemaal groter en stimuleerden ze boer en tuinder nog om zoveel mogelijk geld op te nemen en nu zitten er veel met de gebakken peren.
  En blijkbaar heeft de melkveehouderij ook nog niks geleerd van de tuinbouw en varkenshouderij.

 • koestal

  De RABO verwacht zeker een goed zomer,elke dag BBQ weer en het voetbal in Brazilie ,dat is goed voor de varkensprijs,hebben we wel eerder gezien

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.