VarkensNieuws

Rabo verwacht bovengemiddelde voerwinsten

Utrecht – De Rabobank is optimistisch over de marktontwikkelingen voor varkens en varkensvlees voor de komende maanden.

De bank verwacht dat de voerwinst voor fokzeugen dit jaar 20 tot 25 procent hoger uit kan komen dan het langjarig gemiddelde. voor vleesvarkens zou de voerwinst 10 tot 15 procent boven het langjarig gemiddelde uit kunnen komen.

Dat schrijft de bank in een kwartaalbericht voor de Nederlandse varkenshouderij. Het bericht is gebaseerd op het tweede kwartaalrapport over de wereldmarkt voor varkens en varkensvlees, dat de bank eveneens heeft gepubliceerd.

De Rabobank verwacht dat de Europese varkenssector en dus ook de Nederlandse sector kan profiteren van de gevolgen van de PED-epidemie in Noord Amerika. Die heeft er voor gezorgd dat er in landen als Mexico, Japan en Zuid Korea en ook in de VS zelf tekorten ontstaan aan varkensvlees. Ook Rusland is op zoek naar betrouwbare leveranciers die het land varkensvlees kunnen leveren, nu het geen vlees meer uit Europa wil betrekken.

Nederland heeft meer last gehad van de Russische importstop dan gemiddeld in de EU. Dit als gevolg van de grote afhankelijkheid van de export naar met name Duitsland. Doordat het aanbod van varkens in de hele EU kleiner is dan vorig jaar en de toegenomen vraag naar varkensvlees van andere landen is de prijs ook weer redelijk snel hersteld. De biggenprijs was in het eerste kwartaal bovengemiddeld als gevolg van een krap aanbod en een goede vraag vanuit Duitsland.

De Rabobank verwacht dat de biggenprijsdaling in het tweede kwartaal beperkt zal blijven. Richting de zomer zal de vleesprijs zich positief ontwikkelen, aldus de bank. Dit als gevolg van de goede vraag naar vlees uit Europa op de wereldmarkt.

De voerprijzen zullen de komende weken stabiliseren of komen licht onder druk, zo verwacht de bank.

Beheer
WP Admin