Varkenshouderij

Nieuws 1209 x bekeken laatste update:5 mei 2014

Frankrijk wil invoerverbod vanwege PEDv

Parijs – De Franse overheid wil de invoer van levende varkens en fokmateriaal alsmede van varkens afkomstige producten verbieden uit alle landen waar PEDv heerst. Daarbij gaat het op dit moment om de VS, Mexico, Canada en Japan.

Dat melden de Britse BBC en diverse andere bronnen. Plaatsvervangend DG Jean-Luc Angot van het ministerie van landbouw: ''Wij maken ons grote zorgen over deze ziekte omdat de economische gevolgen dramatisch zouden zijn als het onze boerderijen in Europa en vooral bij ons in Frankrijk zou treffen.'' In Groot-Brittannië geldt al een feitelijke invoerstop nadat de National Pig Association met alle betrokken leveranciers heeft afgesproken geen fokmateriaal aan te voeren uit landen waar het Porcine epidemische diarree virus of PEDv heerst. Frankrijk wil echter een stap verder gaan en een officieel invoerverbod afkondigen. Bij de betrokken invoer gaan het om beide landen overigens maar om beperkte hoeveelheden.

In de VS zijn al miljoenen varkens bezweken aan de ziekte die zeer besmettelijk is en zich snel verspreid. Bij veel besmette bedrijven komt 80 tot zelfs 100 procent van de biggen te overlijden. ''Als de ziekte vaste voet zou krijgen in Europa, zou dat tot enorme verliezen kunnen leiden voor fokkers in Denemarken, Nederland en Duitsland,'' tekent de BBC aan. De problemen liggen daarbij inmiddels wel op tafel in Brussel maar daar bestaat geen overeenstemming over een invoerverbod.

Duitsland wacht af wat de EU gaat doen in het beraad van de permanente commissie voor de voedingsketen en diergezondheid. Het land heeft geen plannen om eenzijdig maatregelen tegen de Verenigde Staten en andere door PED getroffen landen te nemen, meldt woordvoerder Christian Fronczak van het landbouwministerie in Berlijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.