Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

'Hoe meer vee, hoe minder MRSA bij mensen'

Gyhum - Tussen een hoge concentratie van varkens en vee in een gebied en de frequentie waarmee zich daar MRSA bij personen voordoet, is geen verband zichtbaar.

Eerder is het tegendeel het geval: hoe meer vee, hoe minder vaak MRSA bij mensen. Dat constateert de veterinaire nieuwsdienst Animal Health Online (AHO) aan de hand van onderzoek. Deze instantie tikt daarmee de Nedersakische landbouwminister Christian Meyer op de vingers, die maandag in een persmededeling liet weten dat vee- en varkenshouders, stallen, vlees en het vervoer daarvan "gelden als overbrengers van multiresistente kiemen, zoals MRSA".

AHO heeft alle bestuursdistricten van Nedersaksen in reactie daarop vergeleken op het aantal inwoners, het aantal landbouwdieren en het aantal MRSA-infecties bij mensen. Daaruit valt op te maken dat zich bijvoorbeeld in een district als Ammerland met slechts 67.000 varkensstalplaatsen, 370.000 kippen en 87.000 runderen vorig jaar 2,5 MRSA-gevallen per 100.000 inwoners voordeden In een district als Vechta met ruim 1,5 miljoen varkens, 89.000 runderen en tegen de 11 miljoen kippen deden zich per 100.000 inwoners 8,7 MRSA-infecties voor. Dat had dus afgezet tegen het aantal dieren een veelvoud van dat cijfer moeten zijn als het aantal dieren als bepalend voor de frequentie van MRSA zou moeten worden beschouwd, aldus AHO. De verhoudingen in alle overige districten van Nedersaksen zijn vergelijkbaar.

Laatste reacties

  • Zuperboer

    Het aandeel van de veehoudende en met vee werkende mensen in de samenleving (de binnenste ring van mensen die direct contact met dieren hebben: veehouders, dierenartsen, adviseurs) is toch veel meer bepalend. Dit is een verhaal dat je heel goed moet filteren op randinvloeden voor je er wetenschappelijke conclusies aan kunt verbinden. Wie verbetert mij?

  • mark.bankers1

    Helemaal mee eens. Daarnaast is het maar de vraag of er onderscheid wordt gemaakt tussen de vee-gerelateerde MRSA en de ziekenhuis MRSA. In Nederland is het, volgens de artsen in het ziekenhuis waar wij veel komen, zeker zo dat de vee-gerelateerde MRSA-bacterie meer voorkomt in gebieden met veel veehouderij.

  • 1034942

    Allen,die werkzaam zijn in ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen e.d.dienen getest te worden op M.R.S.A. Als varkenshouder wordt je veelal op voorhand ten onrechte als MRSA positief bestempeld,dat een onnodig vertragend negatief effect heeft op de behandeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.