Varkenshouderij

Nieuws

Varkens met dioxine op Curaçao

Willemstad - Nu Curaçao is getroffen door een dioxinecrisis in lokaal geproduceerd varkensvlees, dringen milieuorganisaties aan op het ruimen van alle varkens op het eiland.

"We moeten gewoon helemaal opnieuw beginnen", zegt Lloyd Narain van de organisatie Amigu di Terra. "De overheid heeft jarenlang nagelaten om goede regels op te stellen voor varkenshouders. Het zou goed zijn als die overheid getroffen boeren financieel helpt met het oprichten van hygiënische stallen."

Afgelopen weekend schrok het Caribische eiland op door het bericht dat zeventien van de achttien monsters onder lokaal gefokte varkens te veel dioxine bevatten. Zo'n 30 tot 35 varkenshouders leveren misschien 5 procent van de totale consumptie, maar dat vlees wordt vooral gebruikt in de populaire eetkarretjes 'truki pan' langs de weg.

De oorzaak van de besmetting ligt vermoedelijk in de traditionele wijze waarop varkens worden gehouden: niet in moderne stallen, maar op en rond het erf. Op dezelfde plek waar de fokkers soms afval verbranden. Narain: "Ik maak me grote zorgen. Deze gewoonte moet snel uitgebannen worden."

De veterinaire dienst vindt ruimen voorlopig niet nodig. "Boeren zitten nu eenmaal met de varkens. Daarbij is er in december altijd een grote vraag naar vlees in verband met de feestdagen", zegt hoofd veterinaire dienst Arnold Dwarkasing in lokale media. Het vlees van de geteste dieren is reeds geconsumeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.