Varkenshouderij

Nieuws 881 x bekeken

Landbouwministers willen betere aanpak Afrikaanse varkenspest

Luxemburg - Europese landbouwministers willen meer steun voor lidstaten die te maken hebben met uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Ze hebben de Europese Commissie gevraagd om de regie te nemen bij het voorkomen van verspreiding van Afrikaanse varkenspest in de Europese lidstaten waar het virus is aangetroffen.

De getroffen lidstaten hebben de Commissie gevraagd de veterinaire en sanitaire maatregelen te coördineren. Een meerderheid van de lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Denemarken, ondersteunt dit verzoek, blijkt tijdens de vergadering van de landbouwraad in Luxemburg.

Als de Commissie de coördinatie op zich neemt, betekent dit dat de Commissie ook het grootste deel van de kosten van het bestrijdingsprogramma voor haar rekening neemt. De Landbouwraad vindt tevens dat er gekeken moet worden of bestrijdingsmaatregelen als het ruimen van dieren, vernietigen van voer en desinfectie gecompenseerd kan worden. Tot nu toe worden de kosten hiervan voor 50 procent vergoed door de Europese Commissie, maar voor de minder rijke landen kan dit oplopen tot 75 procent. De Commissie heeft aangegeven dat onder bepaalde omstandigheden tot 75 procent van de kosten vergoed kunnen worden met Europees geld. Tot nu toe werd €3,5 miljoen vrijgemaakt door de Europese Commissie voor bestrijding van de ziekte, maar dit is volgens het Europees parlement een druppel op de gloeiende plaat.

Het virus is tot nu toe in vier Europese lidstaten aangetroffen; Litouwen, Polen, Letland en Estland.

Ook in Nederland is uit voorzorg de controle op Afrikaanse varkenspest aangescherpt. Bloedmonsters die door dierenartsen worden ingezonden voor uitsluiting van klassieke varkenspest worden vanaf begin dit jaar ook standaard op Afrikaanse varkenspest getest. Wilde zwijnen die worden gescreend op dierziekten worden sinds begin van dit jaar ook op Afrikaanse varkenspest gescreend.

Of registreer je om te kunnen reageren.