Varkenshouderij

Nieuws 1 reactie

Deense varkenshouders moeten tetracycline-inzet halveren

Kopenhagen - De Deense varkenshouderij moet het tetracycline-gebruik het komende jaar halveren door dit antibioticum te vervangen door het minder 'kritische' tiamuline dat in de humane geneeskunde niet wordt toegepast.

Die opdracht wil de bedrijfsadviesorganisatie VSP, onderdeel van de landbouwfederatie LF, de sector opleggen.

VSP zegt daarmee in te spelen op de zorgen die in de geneeskundige wereld zijn geuit over de groeiende resistentie-problemen. De grote inzet van tetracycline in de varkenshouderij kan daarbij een factor zijn, erkent VSP. "Resistente bacteriën als MRSA verspreiden zich in de samenleving waardoor de behandeling van infecties moeilijker wordt," aldus de organisatie. Om de varkenshouders tot daden aan te zetten pleit VSP ervoor om de gele-kaartregeling, waarbij varkenshouders die veel antibiotica verbruiken veterinaire controle krijgen op eigen kosten, te wijzigen. En wel door niet meer te kijken naar het totale verbruik maar naar de soorten antibiotioca die worden ingezet.

De antibiotica-inzet in de Deense varkenshouderij is vorig jaar toegenomen. Ten opzichte van 2012 steeg het verbruik met 5,5 ton ofwel 6 procent naar 90,6 ton, zo bleek recent uit het nieuwe monitoring-rapport  De stijging deed zich primair voor bij de antibiotica-types pleuromutilines en tetracyclines en in mindere mate bij penicilines en sulfonamides. De twee eerstgenoemde types zijn al een tiental jaren de meest gebruikte antibiotica, vooral tegen diarree en aanverwante maag- en darmstoornissen, tekenen de rapporteurs aan. De inzet van het 'kritische' antibiotca-type flouroquinolones steeg eveneens, en wel voor het tweede jaar op rij, maar blijft op een laag niveau met minder dan 1 procent van het totale verbruik. Corr

Eén reactie

  • w v gemert

    Dit gaat botsen met de zorgplicht die de dierhouder heeft voor zijn dieren. Recentelijk onderzoek heeft ernstige twijfel blootgelegd voor wat betreft de relatie medicijn gebruik bij landbouwhuisdieren en medicijn resistentie bij mensen. De resistentie wordt meer veroorzaakt door het medicijn gebruik (onjuist )van de mensen zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.