Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Nieuwbouw vleesvarkensstallen na brand vlot van start

Vorig jaar brandde de grootste vleesvarkensstal van Rudi en Hetty Krüs af. Inmiddels zijn de ondernemers begonnen met de herbouw en Boerderij volgt de ontwikkelingen. Het werk in de grond is nagenoeg klaar.

Foto

 • Rudi en Hetty Krüs hebben in Didam een bedrijf met 3.500 vleesvarkens waarvan 2.880 in de varkensstal in aanbouw. De varkens zitten op 1 vierkante meter en worden geleverd voor het Beter Leven-concept.

  Rudi en Hetty Krüs hebben in Didam een bedrijf met 3.500 vleesvarkens waarvan 2.880 in de varkensstal in aanbouw. De varkens zitten op 1 vierkante meter en worden geleverd voor het Beter Leven-concept.

 • De brand vorig jaar juli verwoestte de grootste vleesvarkensstal op het bedrijf. Daarbij werden circa 2.500 varkens gedood. De stal was niet meer te redden en de varkenshouders besloten twee nieuwe stallen te bouwen.

  De brand vorig jaar juli verwoestte de grootste vleesvarkensstal op het bedrijf. Daarbij werden circa 2.500 varkens gedood. De stal was niet meer te redden en de varkenshouders besloten twee nieuwe stallen te bouwen.

 • Binnen een jaar na de brand waren de vergunningen voor de nieuwe stallen gereed. Het werk in de grond voor de nieuwbouw kon beginnen.

  Binnen een jaar na de brand waren de vergunningen voor de nieuwe stallen gereed. Het werk in de grond voor de nieuwbouw kon beginnen.

 • Na het afwegen van verschillende opties is gekozen om de stal redelijk traditioneel te bouwen, maar wel dusdanig dat eenvoudig naar biologisch, twee sterren of een ander concept kan worden overgeschakeld.

  Na het afwegen van verschillende opties is gekozen om de stal redelijk traditioneel te bouwen, maar wel dusdanig dat eenvoudig naar biologisch, twee sterren of een ander concept kan worden overgeschakeld.

 • Zo leven de varkens in groepen van 60 dieren met 60% dichte vloer. Ook zijn de stallen dusdanig op het bouwblok geplaatst dat gemakkelijk een buitenuitloop is te realiseren, mocht een toekomstig concept daarom vragen.

  Zo leven de varkens in groepen van 60 dieren met 60% dichte vloer. Ook zijn de stallen dusdanig op het bouwblok geplaatst dat gemakkelijk een buitenuitloop is te realiseren, mocht een toekomstig concept daarom vragen.

 • Het storten van de putmuren. De putten van de stal zijn vooralsnog voor de opslag van dunne fractie; de vaste (stro)mest gaat naar buiten. Daarmee kunnen ze overschakelen op een concept dat daarom vraagt. In eerste instantie gaat stro een rol spelen bij het behoud van de staarten.

  Het storten van de putmuren. De putten van de stal zijn vooralsnog voor de opslag van dunne fractie; de vaste (stro)mest gaat naar buiten. Daarmee kunnen ze overschakelen op een concept dat daarom vraagt. In eerste instantie gaat stro een rol spelen bij het behoud van de staarten.

 • Vanzelfsprekend krijgt brandveiligheid topprioriteit. De stallen liggen 5 meter uit elkaar zodat ze bestaan uit vier compartimenten. Ze kozen voor zoveel mogelijk beton, dag- en led-verlichting en zo weinig mogelijk wandcontactdozen. Elektrische installaties zitten in de technische ruimte voorin de stal.

  Vanzelfsprekend krijgt brandveiligheid topprioriteit. De stallen liggen 5 meter uit elkaar zodat ze bestaan uit vier compartimenten. Ze kozen voor zoveel mogelijk beton, dag- en led-verlichting en zo weinig mogelijk wandcontactdozen. Elektrische installaties zitten in de technische ruimte voorin de stal.

 • Het werk zit nog in de grond; binnenkort worden spanten geplaatst dan ontstaat beter zicht hoe de stallen er straks uitzien. Dit is te zien in de volgende fotoreportage.

  Het werk zit nog in de grond; binnenkort worden spanten geplaatst dan ontstaat beter zicht hoe de stallen er straks uitzien. Dit is te zien in de volgende fotoreportage.

Laatste reacties

 • Vhouder

  denk dat die 5 meter niet genoeg is bij een grote brand

 • vandenbrandcv1

  die kan alvast in startblokken als stikstof knelgeval

Of registreer je om te kunnen reageren.