Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Brandweer houdt oefening op varkensbedrijf

De meetploeg van het brandweerkorps Roermond oefent op het varkensbedrijf van familie Kuijsten-de Rond in Echt (Limburg).

Foto

 • Voor de meting begint, trekken de leden van de meetploeg hun pakken aan en zetten ze hun persluchtmasker op. - Foto's: Twan Wiermans

  Voor de meting begint, trekken de leden van de meetploeg hun pakken aan en zetten ze hun persluchtmasker op. - Foto's: Twan Wiermans

 • De concentratie schadelijke gassen wordt gemeten met een meetbuisje. Dat zit op de handpomp. Hiermee wordt een hoeveelheid lucht door het buisje gezogen, waarna het buisje verkleurt als indicatie van het gehalte aan ammoniak of zwavelwaterstof. De buisjes zijn specifiek voor één soort gas.

  De concentratie schadelijke gassen wordt gemeten met een meetbuisje. Dat zit op de handpomp. Hiermee wordt een hoeveelheid lucht door het buisje gezogen, waarna het buisje verkleurt als indicatie van het gehalte aan ammoniak of zwavelwaterstof. De buisjes zijn specifiek voor één soort gas.

 • Eén van de leden van de meetploeg voert een meting uit. Hij meet de concentraties in de silo boven de mest. Zijn collega’s houden hem in de gaten.

  Eén van de leden van de meetploeg voert een meting uit. Hij meet de concentraties in de silo boven de mest. Zijn collega’s houden hem in de gaten.

 • Naast het meten van mestgassen beoordelen de brandweerlieden asbestverdacht materiaal, waaronder glasvezeldoek, of er wel of geen asbest in zit. De visuele beoordeling is een voorselectie welke materialen wel en welke niet microscopisch onderzocht moeten worden. Deze beoordeling wordt uitgevoerd bij onder meer brand- en stormschade. Microscopisch onderzoek verschaft uiteindelijk duidelijkheid over de aan- of afwezigheid van asbest.

  Naast het meten van mestgassen beoordelen de brandweerlieden asbestverdacht materiaal, waaronder glasvezeldoek, of er wel of geen asbest in zit. De visuele beoordeling is een voorselectie welke materialen wel en welke niet microscopisch onderzocht moeten worden. Deze beoordeling wordt uitgevoerd bij onder meer brand- en stormschade. Microscopisch onderzoek verschaft uiteindelijk duidelijkheid over de aan- of afwezigheid van asbest.

 • Als laatste opdracht krijgen de leden van de meetploeg flessen voorgeschoteld met verschillende inhoud. Door aan de flessen te ruiken, beoordelen ze wat voor soort stof erin zit. Wanneer metingen bij stankklachten niets opleveren, is het belangrijk de geurwaarneming te omschrijven.

  Als laatste opdracht krijgen de leden van de meetploeg flessen voorgeschoteld met verschillende inhoud. Door aan de flessen te ruiken, beoordelen ze wat voor soort stof erin zit. Wanneer metingen bij stankklachten niets opleveren, is het belangrijk de geurwaarneming te omschrijven.

 • Na afloop noteren de deelnemers alle bevindingen. Op de voorgrond de handpomp met een meetbuisje voor schadelijke gassen.

  Na afloop noteren de deelnemers alle bevindingen. Op de voorgrond de handpomp met een meetbuisje voor schadelijke gassen.

 • Kijk voor meer informatie en e-learning over schadelijke mestgassen op www.mestgassen.nl. - Foto: Peter Roek

  Kijk voor meer informatie en e-learning over schadelijke mestgassen op www.mestgassen.nl. - Foto: Peter Roek

Laatste reacties

 • Tinus1

  Kan toch niet waar zijn..! De gemiddelde milieu controleur heeft een modern meetapparatuur als dit ouderwetse drågerpompje van de brandweer. En hier gaat het in mensenlevens.

 • Erik Ordelman

  Reactie van Henk Jan Koier, adviseur gevaarlijke stoffen van de regionale brandweer Limburg Noord:

  'Een voordeel van de meetbuisjes is dat ze onder alle omstandigheden bruikbaar zijn en onafhankelijk van batterijien en/of software. Maar naast de meetbuisjes beschikt de brandweer ook over middelen zoals een explosiegevaarmeter en PID meter.'

Of registreer je om te kunnen reageren.