Varkenshouderij

Foto & video 5 reacties

Varkenshouder kiest voor vrijlopende zeugen in kraamstal

Jan en Carinne Nijhof breiden met een nieuwe zeugenstal uit naar 1.050 zeugen. Nijhof heeft weloverwogen geïnvesteerd in vrijlopende zeugen in de kraamstal.

Foto

 • Jan Nijhof runt samen met zijn vrouw Carinne in Haaksbergen (Overijssel) een varkensbedrijf. Ze hebben het bedrijf uitgebreid naar 1.050 zeugen en 3.400 vleesvarkens. De nieuwe kraamafdeling bestaat volledig uit ProDromi-kraamhokken. De zeugen lopen los. Ondanks dat dit een extra investering van €600 per hok is, kiezen ze bewust voor dit concept. “Deze manier van zeugen houden is toekomstgericht”, zegt Nijhof. De opbrengsten van deze extra investering moet uit de gewone markt terugverdiend worden, waarbij een plus vanuit een eventueel concept mooi meegenomen is.</p>
<p><em>Foto’s: Ronald Hissink</em>

  Jan Nijhof runt samen met zijn vrouw Carinne in Haaksbergen (Overijssel) een varkensbedrijf. Ze hebben het bedrijf uitgebreid naar 1.050 zeugen en 3.400 vleesvarkens. De nieuwe kraamafdeling bestaat volledig uit ProDromi-kraamhokken. De zeugen lopen los. Ondanks dat dit een extra investering van €600 per hok is, kiezen ze bewust voor dit concept. “Deze manier van zeugen houden is toekomstgericht”, zegt Nijhof. De opbrengsten van deze extra investering moet uit de gewone markt terugverdiend worden, waarbij een plus vanuit een eventueel concept mooi meegenomen is.

  Foto’s: Ronald Hissink

 • De nieuwe zeugenstal heeft een grote afdeling voor 600 dragende zeugen met voerstations, een dekstal met 78 boxen en 280 kraamhokken. De stal is 39 meter breed en heeft een nokhoogte van 10 meter. Door de voorkant met damwand te bekleden, lijken het twee kleinere stallen en past de nieuwe stal mooi in het plaatje van het bedrijf.

  De nieuwe zeugenstal heeft een grote afdeling voor 600 dragende zeugen met voerstations, een dekstal met 78 boxen en 280 kraamhokken. De stal is 39 meter breed en heeft een nokhoogte van 10 meter. Door de voorkant met damwand te bekleden, lijken het twee kleinere stallen en past de nieuwe stal mooi in het plaatje van het bedrijf.

 • De Pro Dromi-kraamhokken zijn ruimer dan een standaard kraamhok. Door een volledige rij van ramen aan de zijkanten van de afdelingen lijkt het net alsof je buiten staat.

  De Pro Dromi-kraamhokken zijn ruimer dan een standaard kraamhok. Door een volledige rij van ramen aan de zijkanten van de afdelingen lijkt het net alsof je buiten staat.

 • De extra investering zit vooral in de 2 vierkante meter extra ruimte per kraamhok. De inrichting is niet duurder dan een ‘gangbaar’ kraamhok. Deze extra investering verwacht Nijhof terug te verdienen op de reguliere markt. Er is nu nog geen concept dat loslopende zeugen vraagt, maar mocht dat zo zijn, dan is het bedrijf al hierop voorgesorteerd.

  De extra investering zit vooral in de 2 vierkante meter extra ruimte per kraamhok. De inrichting is niet duurder dan een ‘gangbaar’ kraamhok. Deze extra investering verwacht Nijhof terug te verdienen op de reguliere markt. Er is nu nog geen concept dat loslopende zeugen vraagt, maar mocht dat zo zijn, dan is het bedrijf al hierop voorgesorteerd.

 • Nijhof werkt met weekgroepen. Er zijn vier afdelingen met 52 kraamhokken en twee afdelingen met 26 kraamhokken. Met een dubbel circuit van het voersysteem kan Nijhof twee soorten voer verstrekken. Naast lactovoer een pre-lactobrok om de druk op de uier te verminderen.

  Nijhof werkt met weekgroepen. Er zijn vier afdelingen met 52 kraamhokken en twee afdelingen met 26 kraamhokken. Met een dubbel circuit van het voersysteem kan Nijhof twee soorten voer verstrekken. Naast lactovoer een pre-lactobrok om de druk op de uier te verminderen.

 • Het streven is een standaard temperatuur van 19 graden in de kraamafdelingen, wat aangenaam is voor de zeug. In de biggennesten wordt de temperatuur 30 tot 34 graden. Dat is een aangename temperatuur voor de biggen.

  Het streven is een standaard temperatuur van 19 graden in de kraamafdelingen, wat aangenaam is voor de zeug. In de biggennesten wordt de temperatuur 30 tot 34 graden. Dat is een aangename temperatuur voor de biggen.

 • In de biggennesten heeft Nijhof ledlampen opgehangen die van kleur kunnen veranderen. Dit is een test om de biggen naar deze ruimte te lokken.

  In de biggennesten heeft Nijhof ledlampen opgehangen die van kleur kunnen veranderen. Dit is een test om de biggen naar deze ruimte te lokken.

 • Nijhof heeft gekozen voor een grondkanaalventilatie. De frisse lucht voor de kraamafdeling komt binnen via twee grote luchtinlaatkanaal van 2 bij 5 meter. Via een centrale ventilatiecomputer wordt de onderdruk via de luchtinlaat automatisch geregeld. Hiervoor komen nog kunststof platen voor de inlaatopening die open en dicht kunnen.

  Nijhof heeft gekozen voor een grondkanaalventilatie. De frisse lucht voor de kraamafdeling komt binnen via twee grote luchtinlaatkanaal van 2 bij 5 meter. Via een centrale ventilatiecomputer wordt de onderdruk via de luchtinlaat automatisch geregeld. Hiervoor komen nog kunststof platen voor de inlaatopening die open en dicht kunnen.

 • De frisse lucht gaat vanaf de grote inlaatopeningen voor de stal richting de centrale gang die in het midden van de stal ligt. Vanuit de centrale gang gaat de lucht verder, richting de voergang van de kraamstal. Via het frisseneuzenprincipe komt de lucht onder de voerbak bij de zeug terecht. Nijhof verwacht dat hij hierdoor de binnenkomende lucht in de zomer met 5 graden kan koelen.

  De frisse lucht gaat vanaf de grote inlaatopeningen voor de stal richting de centrale gang die in het midden van de stal ligt. Vanuit de centrale gang gaat de lucht verder, richting de voergang van de kraamstal. Via het frisseneuzenprincipe komt de lucht onder de voerbak bij de zeug terecht. Nijhof verwacht dat hij hierdoor de binnenkomende lucht in de zomer met 5 graden kan koelen.

 • Tijdens het werpen kan Nijhof de opening van de luchtinlaat onder de voerbak sluiten, zodat er geen tocht richting de pasgeboren biggen gaat. De lucht gaat dan verder omhoog door de plaat voor de voerbak en komt boven de zeug naar binnen.

  Tijdens het werpen kan Nijhof de opening van de luchtinlaat onder de voerbak sluiten, zodat er geen tocht richting de pasgeboren biggen gaat. De lucht gaat dan verder omhoog door de plaat voor de voerbak en komt boven de zeug naar binnen.

 • De dekstal is de enige ruimte waar de zeugen tijdelijk in boxen verblijven. Alles is ingericht op arbeidsgemak, daarom is in de dekstal de Date Gate ingebouwd. De zoekbeer wordt hierbij automatisch voor de zeugen langs geleid.

  De dekstal is de enige ruimte waar de zeugen tijdelijk in boxen verblijven. Alles is ingericht op arbeidsgemak, daarom is in de dekstal de Date Gate ingebouwd. De zoekbeer wordt hierbij automatisch voor de zeugen langs geleid.

 • De binnenkomende frisse lucht voor de dekstal komt via de noordzijde van de stal onder de ligruimtes van de zeugen binnen. De lucht wordt in de zomer gekoeld door buizen van de warmterugwinning. De frisse lucht komt via een frisseneuzensysteem voor de zeugen in de dekstal terecht.

  De binnenkomende frisse lucht voor de dekstal komt via de noordzijde van de stal onder de ligruimtes van de zeugen binnen. De lucht wordt in de zomer gekoeld door buizen van de warmterugwinning. De frisse lucht komt via een frisseneuzensysteem voor de zeugen in de dekstal terecht.

 • De ‘vieze’ lucht in de stal wordt via een centrale biologische luchtwasser afgezogen. De warmte die vrijkomt bij de luchtwasser, wordt hergebruikt voor de biggennesten in de kraamstal. Er is geen gasaansluiting aanwezig in de stal.

  De ‘vieze’ lucht in de stal wordt via een centrale biologische luchtwasser afgezogen. De warmte die vrijkomt bij de luchtwasser, wordt hergebruikt voor de biggennesten in de kraamstal. Er is geen gasaansluiting aanwezig in de stal.

 • De zeugen in de dragendezeugenstal zijn opgedeeld in afdelingen per twee weekgroepen. De dieren krijgen automatisch voer verstrekt via Mannebeck- voerstations.

  De zeugen in de dragendezeugenstal zijn opgedeeld in afdelingen per twee weekgroepen. De dieren krijgen automatisch voer verstrekt via Mannebeck- voerstations.

 • Nijhof wil ook de burgers graag de moderne zeugenhouderij laten zien door de stal open te stellen met een zichtruimte. Een pad aan de zuidzijde van de stal leidt naar het laatste deel van de centrale gang waar twee afdelingen van de kraamhokken te zien zijn.

  Nijhof wil ook de burgers graag de moderne zeugenhouderij laten zien door de stal open te stellen met een zichtruimte. Een pad aan de zuidzijde van de stal leidt naar het laatste deel van de centrale gang waar twee afdelingen van de kraamhokken te zien zijn.

 • Met de bouw van de nieuwe zeugenstal heeft het bedrijf al voorgesorteerd op de toekomst. Nijhofs kinderen studeren aan de has en hebben interesse in het varkensbedrijf. Dat er mogelijke opvolgers klaarstaan is een mooie bijkomstigheid, maar het risico van deze investering hoeven de kinderen nog niet te dragen. De huidige uitbreiding van de zeugenstal geeft Jan en Carinne zelf ook weer energie om verder te ondernemen in de varkenshouderij.

  Met de bouw van de nieuwe zeugenstal heeft het bedrijf al voorgesorteerd op de toekomst. Nijhofs kinderen studeren aan de has en hebben interesse in het varkensbedrijf. Dat er mogelijke opvolgers klaarstaan is een mooie bijkomstigheid, maar het risico van deze investering hoeven de kinderen nog niet te dragen. De huidige uitbreiding van de zeugenstal geeft Jan en Carinne zelf ook weer energie om verder te ondernemen in de varkenshouderij.

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Ziet er schitterend uit.

 • wimpy

  ziet er idd mooi uit, alleen jammer dat zulke stallen gebouwd worden zonder dat de meer kosten in een concept terugverdiend kunnen worden

 • hooghoes

  Krijgen ze ook weidegang , of moeten ze hun hele leven binnen zitten .

 • janpinkie

  Is deze hok vorm ook op de beurs in Hardenberg te zien ?

 • Mooie kraamhokken! Welke afmeting heeft het kraamhok (hoeveel m2 heeft de zeug hiervan tot zijn beschikking)?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.