Varkenshouderij

Foto & video 9447 x bekeken 18 reactieslaatste update:26 sep 2016

De opvolger: ‘Ik wil echt graag verder 
in de varkens’

Opvolger Femke Nijhof (18) wil het varkensbedrijf van haar ouders overnemen. Misschien is haar broer haar voor. In dat geval zet ze haar eigen bedrijf op, hoe moeilijk het ook is. Ze wil hoe dan ook verder in de varkens.

Femkes ouders hebben een gesloten bedrijf met 400 zeugen en 3.600 vleesvarkens; ook zijn er 34.000 vleeskuikens. Haar vader stuurt alles aan, haar moeder helpt op speendag en doet de administratie en een medewerker runt de kraamstal. Femke en haar broer springen in hun vrije tijd bij. Femke werkt op zaterdagen bij een andere varkenshouder in de buurt.

Als ik het bedrijf overneem verander ik ...

"In grote lijnen niets, maar er zullen vast wel kleine dingen zijn waarvan ik later denk: dat kan anders. We gaan de kraamstal nieuw bouwen en ik mag daar over meedenken. Het wordt een systeem met loslopende kraamzeugen, want daar gaat het in de toekomst naartoe. Mijn vader was eerst niet voor, maar nu hebben we elkaar enthousiast gemaakt."

Over vijf jaar ...

"Hebben we 1.000 zeugen. Ik zit dan nog niet in de maatschap denk ik, want ik ga eerst nog naar het hbo. Daarna wil ik een tijdje deels buiten de deur werken. Mijn broer wil ook graag het bedrijf overnemen. Als hij dat gaat doen is dat prima, maar dan wil ik een bedrijf voor mezelf opzetten. Dat is niet makkelijk, maar ik wil echt graag verder in de varkens."

Dit artikel was te lezen in uitgave 39 van 23 juni en is onderdeel van de rubriek 'De opvolger'. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@reedbusiness.nl.

Laatste reacties

 • masmas

  Begin er niet aan Femke,smijt die varkensstallen plat en hou 100000 vleeskuikens. Veel meer te verdienen en veel minder werk aan

 • Wim Toornstra


  Bezint eer gij begint

 • Mozes

  Ga naar het buitenland, daar zijn uitstekende kansen in de varkenshouderij. Hier in Nederland is het een aflopende zaak. 

 • Burnetti

  Pluimvee en varkens op hetzelfde bedrijf klinkt niet verstandig.
  Wel succes gewenst.

 • el

  Goed advies @Mozes!

 • Klomp

  Nou, we zijn weer lekker enthousiast met onze reacties. Als we allemaal zo reageren op onze opvolgers is het echt gebeurd met de varkenshouderij in Nederland.

 • varkenshouder1


  Zal ik er nog een negatieve reactie bijgooien.

  Loslopende kraamzeugen geeft 2% extra doodliggers. Succes.!! Zie veel jeugd roepen dat ze naar loslopende kraamzeugen willen en dat hebben ze volgens mij allemaal opgepikt in Sterksel. Niet rekening houdende dat dit minimaal 2% extra uitval geeft. Degene die zegt dat dit niet zo is heeft zelf niet dit systeem waarschijnlijk, of is een periferiebedrijf die stalinrichting wil verkopen. Geloof mij want ik weet hoe het systeem draait. In Denemarken wordt rekening gehouden met 5% extra uitval.

 • John*

  varkenshouderij is hardtikke leuk werk en er liggen ook voldoende kansen in Nederland. Zolang er variatie is in bedrijfsresultaten is er een toekomst!.

 • Han


  Ik zou zeggen volg je gevoel zeugenhouderij is een prachtig vak.

  Alleen zorg dat je bij de beste kunt behoren anders wordt het toch steeds moeilijker.

  En als je perse naar het buitenland moet omdat je varkenshouden leuk vind vraag ik mezelf dat af er is meer als alleen varkenshouden we hebben ook nog een sociaal leven.

  En zeugen los in het kraamhok doe het niet zolang het niet hoeft je krijgt niks extra voor je biggen en je resultaten zullen niet gaan stijgen.

  Bij de top horen is al moeilijk genoeg.

  Succes

 • veldzicht

  Wees blij dat er nog van die anthousiaste jongens en meisjes zijn inplaats
  van een beetje negatief te lopen doen,ik wens je veel succes voor in de toekomst
  en heb er alle vertrouwen in dat dat lukt.

 • peter63

  Succes meid als je iets echt wilt lukt het, volg je gevoel en laat die negatievelingen lekker ouwehoeren met elkaar
  trek je eigen plan.
  Je krijgt in je leven meer spijt van dingen die je NIET hebt gedaan dan die je wel hebt gedaan.
  Je bent een KANJER ga er voor
  TOP dat je dit wilt.

 • mt

  Succes,
  Houdt wel een aantal zaken in de gaten,
  om t tot een succes te laten worden.
  1passie voor je vak,2vakmanschap en als laatste3 , ondernemerschap.

  MT van Hemert veetransport

 • Tearpoal

  Je hebt wel lef als de mogelijke opvolgers zo de sores in jaagt. Maar dit zal wel weer heeeeeeeel negatief zijn.

 • varkenshouder1


  Varkens houden is passie. Als ze die heeft moet ze het vooral gaan doen en dan komt ze er wel.

  En zoals John zegt loslopende zeugen is mooi maar we hebben een dierenbescherming met Beter Leven die niet betaald voor extra`s in het kraamhok zoals losloop. kostprijs is hoger door extra bouwkosten en meer uitval wat niet in de markt vergoed wordt. Je vader heeft het dus bij het rechte eind door niet zomaar voor losloop te kiezen. Andere concepten betalen ook niet voor losloop. Als voorloper heb je daarin een lange moeilijke weg te gaan en kan het kiezen voor geen losloop een serieuze optie zijn.

 • varkenshouder1


  Extra arbeid niet onderschatten in een losloop systeem. Geeft meer arbeid. Zeer belangrijk bij 1000 zeugen.

 • slutter


  Niet doen........De boot is vol......ehhhh..overvol .

 • a van ginkel

  Mooi om een jonge boer(in) te zien die varkensboer wil worden. Ik heb 1 advies. Doe dat alleen niet in Nederland. Je bent nog jong. Ga eens een poosje in het buitenland kijken/werken. Ik kan trouwens volgend jaar wel iemand gebruiken als ik aan het bouwen ben. 

 • abdul

  kom naar mij toe hier is toekomst bel mij henk

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.