Varkenshouderij

Foto & video 3296 x bekeken

Loodzware biggen met onbeperkt brij

Zeugenhouder Frank Kowski in Wardenburg (Nedersaksen) voert zijn zogende biggen met de Nutrix. De speengewichten reiken over de 8 kilo.

Foto

 • Frank Kowski-Wille (45) heeft in Wardenburg, deelstaat Nedersaksen (D) een vermeerderingsbedrijf met 240 BHZP-zeugen x db77 Piétrain-eindbeer. Het bedrijf werkt volgens een vijfwekensysteem. De biggen gaan op 4 weken leeftijd naar de opfokstal.

  Frank Kowski-Wille (45) heeft in Wardenburg, deelstaat Nedersaksen (D) een vermeerderingsbedrijf met 240 BHZP-zeugen x db77 Piétrain-eindbeer. Het bedrijf werkt volgens een vijfwekensysteem. De biggen gaan op 4 weken leeftijd naar de opfokstal.

  Foto: foto's: Henk Riswick
 • Jaarlijks levert hij 6.500 biggen. Een deel daarvan mest de varkenshouder zelf af in een huurstal met 900 plaatsen. Een mester koopt jaarlijks 1.500 biggen. De rest gaat de vrije markt op. Naast varkens wordt 82 hectare grond bewerkt.

  Jaarlijks levert hij 6.500 biggen. Een deel daarvan mest de varkenshouder zelf af in een huurstal met 900 plaatsen. Een mester koopt jaarlijks 1.500 biggen. De rest gaat de vrije markt op. Naast varkens wordt 82 hectare grond bewerkt.

 • Sinds anderhalve jaar voert Kowski zijn biggen bij met de Nutrix-installatie van stalinrichter Weda. Een brijvoerautomaatje voor zogende biggen. De investering voor de Nutrix zit tussen de €120 en €160 per kraamhok, afhankelijk van bedrijfsomvang.

  Sinds anderhalve jaar voert Kowski zijn biggen bij met de Nutrix-installatie van stalinrichter Weda. Een brijvoerautomaatje voor zogende biggen. De investering voor de Nutrix zit tussen de €120 en €160 per kraamhok, afhankelijk van bedrijfsomvang.

 • De Nutrix. De inhoud van het mengvoorraadvat is 125 liter. Het vat staat op een weger. De installatie kan alle soorten melk, prestarter en speenkorrel voeren, ongeacht merk en leverancier.

  De Nutrix. De inhoud van het mengvoorraadvat is 125 liter. Het vat staat op een weger. De installatie kan alle soorten melk, prestarter en speenkorrel voeren, ongeacht merk en leverancier.

 • De biggen krijgen de brij in een voertrogje. Melk laat de varkenshouder dagelijks aanmaken. Zodra de biggen aan de prestarter gaan wordt tweemaal per etmaal vers voer gemaakt.

  De biggen krijgen de brij in een voertrogje. Melk laat de varkenshouder dagelijks aanmaken. Zodra de biggen aan de prestarter gaan wordt tweemaal per etmaal vers voer gemaakt.

 • Het is mogelijk het voorraadvat automatisch of handmatig te vullen. De Nutrix draait per etmaal vier blokken van 5 uur. Tussendoor staat de machine een uur stil, zodat alle trogjes leeg komen. Per blok van 5 uur wordt 24 maal voer verstrekt, mits de sensor in de trog meldt dat deze leeg is.

  Het is mogelijk het voorraadvat automatisch of handmatig te vullen. De Nutrix draait per etmaal vier blokken van 5 uur. Tussendoor staat de machine een uur stil, zodat alle trogjes leeg komen. Per blok van 5 uur wordt 24 maal voer verstrekt, mits de sensor in de trog meldt dat deze leeg is.

  Foto: foto's: Henk Riswick
 • Heel belangrijk is de controle van de voeropname. Mocht de afgifte van een ventiel afwijken zit mogelijk een valpijp dicht, of is anderszins iets aan de hand.

  Heel belangrijk is de controle van de voeropname. Mocht de afgifte van een ventiel afwijken zit mogelijk een valpijp dicht, of is anderszins iets aan de hand.

 • Hygiëne is erg belangrijk bij het bijvoeren van zogende biggen. Een smerige trog spuit Kowski schoon met de waterslang. Met een sneeuwschuiver voorkomt hij dat het water overal heen spat.

  Hygiëne is erg belangrijk bij het bijvoeren van zogende biggen. Een smerige trog spuit Kowski schoon met de waterslang. Met een sneeuwschuiver voorkomt hij dat het water overal heen spat.

 • De slang die wordt gebruikt als valpijp kan uit de pvc-pijp worden gehaald voordat die wordt gespoeld. Kowski reinigt de valpijpen alleen na een ronde biggen. Om de voerleiding te desinfecteren wordt er eenmaal paar etmaal zuur door gepompt. Het gebruik van loog is desgewenst ook mogelijk.

  De slang die wordt gebruikt als valpijp kan uit de pvc-pijp worden gehaald voordat die wordt gespoeld. Kowski reinigt de valpijpen alleen na een ronde biggen. Om de voerleiding te desinfecteren wordt er eenmaal paar etmaal zuur door gepompt. Het gebruik van loog is desgewenst ook mogelijk.

 • De toomgewichten bij spenen op 26,5 dag variëren van 103 kilo tot 111 kilo in het meest extreme geval. Dan in duur voer gebruikt. De voerkosten per big lopen uiteen van €1,05 per gespeende big tot €1,49, afhankelijk van leverancier en voerkwaliteit.

  De toomgewichten bij spenen op 26,5 dag variëren van 103 kilo tot 111 kilo in het meest extreme geval. Dan in duur voer gebruikt. De voerkosten per big lopen uiteen van €1,05 per gespeende big tot €1,49, afhankelijk van leverancier en voerkwaliteit.

 • Het trogje is toegankelijk voor de big en zodanig ontworpen dat morsen tot een minimum wordt beperkt. De voeropname is verbazingwekkend hoog: van een leverancier namen de biggen 740 gram voer op, van andere 870 en van de laatste zelfs een kilo product, zo'n 880 gram op basis van drogestof.

  Het trogje is toegankelijk voor de big en zodanig ontworpen dat morsen tot een minimum wordt beperkt. De voeropname is verbazingwekkend hoog: van een leverancier namen de biggen 740 gram voer op, van andere 870 en van de laatste zelfs een kilo product, zo'n 880 gram op basis van drogestof.

 • Zeugenmelk blijft het allerbelangrijkste voor biggen. Maar bijvoeren geeft wel uniformere, zwaardere biggen. Deze biggen zijn 21 dagen oud. Kowski kan de voeropname eenvoudig registreren omdat hij alleen biggen van dezelfde leeftijd in het kraamhok heeft liggen.

  Zeugenmelk blijft het allerbelangrijkste voor biggen. Maar bijvoeren geeft wel uniformere, zwaardere biggen. Deze biggen zijn 21 dagen oud. Kowski kan de voeropname eenvoudig registreren omdat hij alleen biggen van dezelfde leeftijd in het kraamhok heeft liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.