Varkenshouderij

Foto & video 5533 x bekeken 2 reacties

Innovatieve varkensstal in bedrijf

Hans Verhoeven in Valkenswaard opende eind juni een innovatieve vleesvarkensstal. De eerste ervaringen in de nieuwe stal zijn goed. Een impressie. In VarkensPlus vertelt Verhoeven uitgebreid over de eerste ervaringen.

Foto

 • Hans Verhoeven in Valkenswaard opende eind juni een innovatieve vleesvarkensstal. De eerste ervaringen in de nieuwe stal zijn goed. Een

  Hans Verhoeven in Valkenswaard opende eind juni een innovatieve vleesvarkensstal. De eerste ervaringen in de nieuwe stal zijn goed. Een

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De varkens worden gehouden in groepen van 44 dieren. Per dier beschikken ze over 0,9 vierkante meter hokoppervlak. De buitenlucht komt binnen via het plafond. Verhoeven gebruikt energiezuinige ventilatoraansturing; de zogenoemde CoMoCo, die tot 80 procent minder energie verbruikt dan de gangbare Triac-aansturing. De CoMoCo’s werken met pulssturing en bij die besturing wordt bovendien rekening gehouden met de beweging die de ventilator maakt.

  De varkens worden gehouden in groepen van 44 dieren. Per dier beschikken ze over 0,9 vierkante meter hokoppervlak. De buitenlucht komt binnen via het plafond. Verhoeven gebruikt energiezuinige ventilatoraansturing; de zogenoemde CoMoCo, die tot 80 procent minder energie verbruikt dan de gangbare Triac-aansturing. De CoMoCo’s werken met pulssturing en bij die besturing wordt bovendien rekening gehouden met de beweging die de ventilator maakt.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Achterin het hok is de mestruimte, afgedekt met metalen roosters. De mest wordt een keer per drie dagen weggespoeld naar de mestopslag onder de centrale gang. Dit gebeurt als het niveau 22 centimeter is. Verhoeven gebruikt daarvoor hetzelfde bronwater als waarvan de varkens te drinken krijgen. Lamellen houdt de mestgoot koel. Ze zijn aan de achterkant in de goot aangebracht. Er wordt koud water doorheen gepompt, een warmtepomp koelt dit tot acht graden.

  Achterin het hok is de mestruimte, afgedekt met metalen roosters. De mest wordt een keer per drie dagen weggespoeld naar de mestopslag onder de centrale gang. Dit gebeurt als het niveau 22 centimeter is. Verhoeven gebruikt daarvoor hetzelfde bronwater als waarvan de varkens te drinken krijgen. Lamellen houdt de mestgoot koel. Ze zijn aan de achterkant in de goot aangebracht. Er wordt koud water doorheen gepompt, een warmtepomp koelt dit tot acht graden.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Verhoeven kan het spoelschema en de drinkwatervoorziening van de varkens via de laptop instellen en aansturen.

  Verhoeven kan het spoelschema en de drinkwatervoorziening van de varkens via de laptop instellen en aansturen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Beeld van de waterinstallatie. Vanuit de breektank met een inhoud van 20.000 liter wordt de mestspoelinstallatie en de drinkwaterinstallatie voorzien. Ook is er een sproei-installatie voor de tuin aangesloten.

  Beeld van de waterinstallatie. Vanuit de breektank met een inhoud van 20.000 liter wordt de mestspoelinstallatie en de drinkwaterinstallatie voorzien. Ook is er een sproei-installatie voor de tuin aangesloten.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De varkens beschikken over hoge druk drinknippels die apart van de voerbakken zijn gemonteerd op de hokwanden. De installatie kenmerkt zich door het gebruik van hoogwaardige rvs-leidingen. Het water komt met een temperatuur van 16 graden vanuit de dieptebron in de breektank. Het wordt rondgepompt door de geïsoleerde leidingen en komt dan op een temperatuur van maximaal 20 graden. Boven de drinknippels zitten kapjes die er voor zorgen dat de varkens recht voor de nippels staan. Er worden bijtnippels en balnippels uitgetest.

  De varkens beschikken over hoge druk drinknippels die apart van de voerbakken zijn gemonteerd op de hokwanden. De installatie kenmerkt zich door het gebruik van hoogwaardige rvs-leidingen. Het water komt met een temperatuur van 16 graden vanuit de dieptebron in de breektank. Het wordt rondgepompt door de geïsoleerde leidingen en komt dan op een temperatuur van maximaal 20 graden. Boven de drinknippels zitten kapjes die er voor zorgen dat de varkens recht voor de nippels staan. Er worden bijtnippels en balnippels uitgetest.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Elke groep van 44 dieren beschikt over zes vreetplaatsen aan de droogvoerbak.

  Elke groep van 44 dieren beschikt over zes vreetplaatsen aan de droogvoerbak.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De warmtepompinstallatie. Van links naar rechts de koudwatertank, de warmwatertank en de warmtepomp. Met het koude water wordt de mest op een temperatuur van 17 à 18 graden gebracht. De teruggewonnen warmte verwarmt de kraam- en biggenstallen.

  De warmtepompinstallatie. Van links naar rechts de koudwatertank, de warmwatertank en de warmtepomp. Met het koude water wordt de mest op een temperatuur van 17 à 18 graden gebracht. De teruggewonnen warmte verwarmt de kraam- en biggenstallen.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • De mestriolen worden pneumatisch geopend. De kleppen zijn vanaf de centrale gang bereikbaar.

  De mestriolen worden pneumatisch geopend. De kleppen zijn vanaf de centrale gang bereikbaar.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • In de nieuwe stal worden veel gegevens vastgelegd, zoals het waterverbruik.

  In de nieuwe stal worden veel gegevens vastgelegd, zoals het waterverbruik.

  Foto: Jan Willem Schouten
 • Verhoeven beschikt bij de nieuwe stal over een afleverruimte die rechtstreeks bereikbaar is vanaf de centrale gang. Het zorgt voor veel gemak bij het laden van de varkens.

  Verhoeven beschikt bij de nieuwe stal over een afleverruimte die rechtstreeks bereikbaar is vanaf de centrale gang. Het zorgt voor veel gemak bij het laden van de varkens.

  Foto: Jan Willem Schouten

Laatste reacties

 • varkensboerk

  Ideetje: Voor het spoelen van de putten zou je regenwater van de daken kunnen gebruiken.

 • mt

  Deftige stal.
  Mvg,

  MT van Hemert transport

Of registreer je om te kunnen reageren.