Varkenshouderij

Foto & video 2 reacties

Nieuwe subfokstart met Deense genetica

Bart en Lian Langerwerf bouwden een nieuwe zeugenstal en starten als subfokker. De directe luchtinlaat via de nok en warmteplaten voor biggenverwarming springen technisch in het oog.

Foto

 • Bart (41) en Lian (39) Langerwerf bouwden op hun bedrijf in Boxtel (N.-Br.) een nieuwe zeugenstal en starten als subfokker. De directe luchtinlaat via de nok en warmteplaten voor biggenverwarming springen technisch in het oog.

  Bart (41) en Lian (39) Langerwerf bouwden op hun bedrijf in Boxtel (N.-Br.) een nieuwe zeugenstal en starten als subfokker. De directe luchtinlaat via de nok en warmteplaten voor biggenverwarming springen technisch in het oog.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voorheen hielden de ondernemers 150 zeugen gesloten. De oude zeugenstal is gesloopt en daar komt nu deze stal voor terug. Er is ruimte voor 470 zeugen subfok en gedeeltelijk eigen opfokruimte. De bestaande vleesvarkensstal blijft in gebruik als opfokstal.

  Voorheen hielden de ondernemers 150 zeugen gesloten. De oude zeugenstal is gesloopt en daar komt nu deze stal voor terug. Er is ruimte voor 470 zeugen subfok en gedeeltelijk eigen opfokruimte. De bestaande vleesvarkensstal blijft in gebruik als opfokstal.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De 330 dieren in de dragendezeugenstal vormen straks een dynamische groep. De nieuwbouw behelst verder 110 kraamhokken, 60 dekboxen en ruimte voor 1.800 speenbiggen.

  De 330 dieren in de dragendezeugenstal vormen straks een dynamische groep. De nieuwbouw behelst verder 110 kraamhokken, 60 dekboxen en ruimte voor 1.800 speenbiggen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de grote ruimte zijn veel lignesten gecreëerd. Langerwerf gaat deze instrooien met gehakseld tarwestro.

  In de grote ruimte zijn veel lignesten gecreëerd. Langerwerf gaat deze instrooien met gehakseld tarwestro.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De dragende zeugen krijgen hun rantsoen verstrekt via vijf Mannebeck-voerstations.

  De dragende zeugen krijgen hun rantsoen verstrekt via vijf Mannebeck-voerstations.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een oude kraamstal bouwt Langerwerf om tot aanleerstation. Zo kunnen ook de fokgelten op een leeftijd van vijf maanden vast wennen aan groepshuisvesting en voerstations. “Een plus voor de klanten”, zegt Langerwerf.

  Een oude kraamstal bouwt Langerwerf om tot aanleerstation. Zo kunnen ook de fokgelten op een leeftijd van vijf maanden vast wennen aan groepshuisvesting en voerstations. “Een plus voor de klanten”, zegt Langerwerf.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Opvallend is het luchtkanaal in de nok. Dit kanaal is niet voor de centrale afzuiging, maar voor de inlaat van verse lucht.

  Opvallend is het luchtkanaal in de nok. Dit kanaal is niet voor de centrale afzuiging, maar voor de inlaat van verse lucht.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hier ontbreekt een zijpaneel van het luchtkanaal. Duidelijk zichtbaar is de open nok van de stal. Deze wordt nog afgetimmerd, maar blijft open. De lucht komt hier binnen.

  Hier ontbreekt een zijpaneel van het luchtkanaal. Duidelijk zichtbaar is de open nok van de stal. Deze wordt nog afgetimmerd, maar blijft open. De lucht komt hier binnen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Ook aan de buitenzijde van de stal is de ventilatienok duidelijk zichtbaar.

  Ook aan de buitenzijde van de stal is de ventilatienok duidelijk zichtbaar.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In het luchtkanaal monteert de installateur nog een serie TPI-inlaatventielen. Op onderdruk worden deze straks aangestuurd.

  In het luchtkanaal monteert de installateur nog een serie TPI-inlaatventielen. Op onderdruk worden deze straks aangestuurd.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de dragendezeugenstal is ook het berenhok gemaakt, afgescheiden van de dekstal. De dekstal bevindt zich achter de linkertussenmuur.

  In de dragendezeugenstal is ook het berenhok gemaakt, afgescheiden van de dekstal. De dekstal bevindt zich achter de linkertussenmuur.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Langerwerf koos voor het Double Date-systeem, waarmee de twee beren automatisch door de dekstal geleid worden.

  Langerwerf koos voor het Double Date-systeem, waarmee de twee beren automatisch door de dekstal geleid worden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • In de biggenstal koos Langerwerf voor een combinatie van kunststof- en betonroosters. Vloerverwarming is niet aanwezig. Bart: “Vloerverwarming is duur en je hebt het maar even nodig. Bovendien denk ik dat gas duurder wordt, terwijl elektriciteit is prijs daalt. Daarom heb ik voor elektrische verwarming gekozen.”

  In de biggenstal koos Langerwerf voor een combinatie van kunststof- en betonroosters. Vloerverwarming is niet aanwezig. Bart: “Vloerverwarming is duur en je hebt het maar even nodig. Bovendien denk ik dat gas duurder wordt, terwijl elektriciteit is prijs daalt. Daarom heb ik voor elektrische verwarming gekozen.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Deze Vita-Lex-panelen verzorgen de verwarming. De platen werken niet middels convectieverwarming zoals verwarmingsbuizen dat doen. Die verwarmen de lucht in de afdeling. De platen verwarmen de vloer van een afdeling middels biogenetische warmte. Die straalt vervolgens uit, waardoor je hetzelfde effect zou hebben als bij vloerverwarming. Je kunt de werking vergelijken met die van laserwarmte. Een laserstraal geeft pas warmte af wanneer deze een oppervlakte raakt.

  Deze Vita-Lex-panelen verzorgen de verwarming. De platen werken niet middels convectieverwarming zoals verwarmingsbuizen dat doen. Die verwarmen de lucht in de afdeling. De platen verwarmen de vloer van een afdeling middels biogenetische warmte. Die straalt vervolgens uit, waardoor je hetzelfde effect zou hebben als bij vloerverwarming. Je kunt de werking vergelijken met die van laserwarmte. Een laserstraal geeft pas warmte af wanneer deze een oppervlakte raakt.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Eigenaar Kees van Roekel van leverancier Stalverwarming.nl hangt de platen op. Ze bestaan uit een gecoate glasplaat van 1,20 x 60 centimeter en hebben een roestvrijstalen omranding. Het piekvermogen is gemiddeld 2.000 watt per paneel. Van Roekel startte begin vorig jaar met dit concept. Volgens hem blijven gereinigde betonvloeren met vloerverwarming lang vochtig, terwijl de platen zouden zorgen voor een droger oppervlak.

  Eigenaar Kees van Roekel van leverancier Stalverwarming.nl hangt de platen op. Ze bestaan uit een gecoate glasplaat van 1,20 x 60 centimeter en hebben een roestvrijstalen omranding. Het piekvermogen is gemiddeld 2.000 watt per paneel. Van Roekel startte begin vorig jaar met dit concept. Volgens hem blijven gereinigde betonvloeren met vloerverwarming lang vochtig, terwijl de platen zouden zorgen voor een droger oppervlak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Van Roekel garandeert een energiekostenbesparing van minimaal 30 procent ten opzichte van gasgestookte vloerverwarming. De panelen kosten €1.050 per stuk. In dit geval zijn vijf panelen nodig om de 120 vierkante meter grpte speenbiggenafdeling te verwarmen. De verwarmingstechniek is ook geschikt voor andere gebouwen. Onlangs hing Van Roekel zestig panelen in het Nederlandse John Deere-distributiecentrum.

  Van Roekel garandeert een energiekostenbesparing van minimaal 30 procent ten opzichte van gasgestookte vloerverwarming. De panelen kosten €1.050 per stuk. In dit geval zijn vijf panelen nodig om de 120 vierkante meter grpte speenbiggenafdeling te verwarmen. De verwarmingstechniek is ook geschikt voor andere gebouwen. Onlangs hing Van Roekel zestig panelen in het Nederlandse John Deere-distributiecentrum.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Een week voor de open dag zijn bouwvakkers nog druk bezig. Hier plaatst men kunststof afdelingstussenwanden.

  Een week voor de open dag zijn bouwvakkers nog druk bezig. Hier plaatst men kunststof afdelingstussenwanden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Topigs 20-zeugen maken plaats voor Deense genetica. Bart gaat fokken voor Porc Ex Holland, een Dan Avl-importeur die ook tekent voor de bedrijfbegeleiding en de afzet van de fokgelten binnen Nederland. Bart: “Dat de Denen werken met een overzichtelijke zeugenlijn en een zeer open systeem trok me aan.”

  De Topigs 20-zeugen maken plaats voor Deense genetica. Bart gaat fokken voor Porc Ex Holland, een Dan Avl-importeur die ook tekent voor de bedrijfbegeleiding en de afzet van de fokgelten binnen Nederland. Bart: “Dat de Denen werken met een overzichtelijke zeugenlijn en een zeer open systeem trok me aan.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De dichte vloer is verwarmd, niet middels slangen, maar volledig.

  De dichte vloer is verwarmd, niet middels slangen, maar volledig.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Langerwerf dacht goed na over de waterhuishouding in de stal. Zeugen hebben een bijtnippel op hoogte en een doorstroomnippel in de trog. In de biggenstal zijn geen loze einden aan de waterleiding. Zo is er altijd doorstromend water langs de nippels. Alle leidingen staan op normale druk (3 à 4 bar) om terugslag van zuurstof in de leiding te voorkomen.

  Langerwerf dacht goed na over de waterhuishouding in de stal. Zeugen hebben een bijtnippel op hoogte en een doorstroomnippel in de trog. In de biggenstal zijn geen loze einden aan de waterleiding. Zo is er altijd doorstromend water langs de nippels. Alle leidingen staan op normale druk (3 à 4 bar) om terugslag van zuurstof in de leiding te voorkomen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Boven een van de biggenafdelingen werd een betonnen dek gestort. Hierop staat de luchtwasser.

  Boven een van de biggenafdelingen werd een betonnen dek gestort. Hierop staat de luchtwasser.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Vanwege het emissiepunt was deze oplossing noodzakelijk. Langerwerf zelf zag de luchtwasser liever achter de stal staan, maar had geen keuze.

  Vanwege het emissiepunt was deze oplossing noodzakelijk. Langerwerf zelf zag de luchtwasser liever achter de stal staan, maar had geen keuze.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om kadavers discreet en hygiënisch aan te bieden, investeerde Langerwerf in een gekoelde ondergrondse kadaveropslag van Schippers.

  Om kadavers discreet en hygiënisch aan te bieden, investeerde Langerwerf in een gekoelde ondergrondse kadaveropslag van Schippers.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Inmiddels staat een grote varkenswagen bij de hoek van Langerwerfs voormalige vleesvarkensstal in Boxtel te lossen. Het is de laatste groep van 500 Deense fokgelten die rechtstreeks uit Denemarken komen. Langerwerf heeft straks ruimte om 60 procent van de gelten zelf op te fokken tot dekrijpe leeftijd. Het overige deel zal hij als speenbig of big verkopen aan zeugenhouders die zelf opfokruimte hebben. Beertjes en uitgeselecteerde gelten gaan bij 25 kilo weg.

  Inmiddels staat een grote varkenswagen bij de hoek van Langerwerfs voormalige vleesvarkensstal in Boxtel te lossen. Het is de laatste groep van 500 Deense fokgelten die rechtstreeks uit Denemarken komen. Langerwerf heeft straks ruimte om 60 procent van de gelten zelf op te fokken tot dekrijpe leeftijd. Het overige deel zal hij als speenbig of big verkopen aan zeugenhouders die zelf opfokruimte hebben. Beertjes en uitgeselecteerde gelten gaan bij 25 kilo weg.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Hoewel de gelten spf-waardig zijn bij aankomst, zullen ze toch alle benodigde entingen krijgen. Bart: “We zitten hier in een dichtbevolkt varkensgebied. Spf-status is dan een utopie.” Een blik door de lichtstraat bevestigt de uitspraak.

  Hoewel de gelten spf-waardig zijn bij aankomst, zullen ze toch alle benodigde entingen krijgen. Bart: “We zitten hier in een dichtbevolkt varkensgebied. Spf-status is dan een utopie.” Een blik door de lichtstraat bevestigt de uitspraak.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op vrijdag 21 februari is er van 13.30 tot 17.00 uur een open dag (Tongeren 9 in Boxtel).

  Op vrijdag 21 februari is er van 13.30 tot 17.00 uur een open dag (Tongeren 9 in Boxtel).

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  mooie stal, familie langerwerf succes in de toekomst

 • W Geverink

  Ben ik met je eens schoenmakers. De stal is grandioos maar wat staat ie op een beroerde locatie. Ik heb tientallen jaren gewerkt met varkens met een hoge gezondheidsstatus. Ook weet ik hoe het is om die gezondheidsstatus te verliezen en je plotseling met regulier moet zien te redden. Als ik mag kiezen heb ik veel liever een oudere stal op een goede locatie en een hoge gezondheidsstatus dan een nieuwe stal op een slechte locatie met de gezondheidsstatus van al mijn buren. Je kan enten wat je wil maar die varkens doen het op de een of andere manier nooit zo goed als spf.

Of registreer je om te kunnen reageren.