Varkenshouderij

Foto & video 9181 x bekeken 12 reacties

40 hectare CCM dorsen, malen en inkuilen

Wim Manders startte vier jaar geleden met het voeren van corn cob mix (CCM). Door de jaren finetunede hij zijn droogvoerinstallatie. Nu vergt het voeren slechts minimale arbeid.

Foto

 • Wim Manders (42) houdt in Ospel (L.) 3.600 vleesvarkens. Op 9 hectare eigen grond en wat losse, gehuurde percelen teelt hij mais voor CCM, en hij koopt een groot deel op stam bij. In totaal kuilt Manders 41,5 hectare mais in als CCM.

  Wim Manders (42) houdt in Ospel (L.) 3.600 vleesvarkens. Op 9 hectare eigen grond en wat losse, gehuurde percelen teelt hij mais voor CCM, en hij koopt een groot deel op stam bij. In totaal kuilt Manders 41,5 hectare mais in als CCM.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Loonbedrijf Snoeijen klaart de dorsklus met de Lexion 750.

  Loonbedrijf Snoeijen klaart de dorsklus met de Lexion 750.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Snoeijen werkt relatief veel in korrelmais, een oogst die relatief laat in het seizoen plaatsvindt. De combine staat daarom op rupsen.

  Snoeijen werkt relatief veel in korrelmais, een oogst die relatief laat in het seizoen plaatsvindt. De combine staat daarom op rupsen.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De opbrengst varieert volgens Manders van 12 tot 15 ton per hectare. 2014 is een goed jaar, en dat is ook nodig om de hogere hectareprijzen wat te compenseren. Manders: “In de regio werd in eerste instantie hard aan de mais getrokken door rundveehouders. Prijzen liepen op tot € 1.500 à € 1.700 per hectare, terwijl de grondstoffenprijzen nu juist hard zijn gezakt. Korrelmais in de silo is naar verhouding goedkoper.”

  De opbrengst varieert volgens Manders van 12 tot 15 ton per hectare. 2014 is een goed jaar, en dat is ook nodig om de hogere hectareprijzen wat te compenseren. Manders: “In de regio werd in eerste instantie hard aan de mais getrokken door rundveehouders. Prijzen liepen op tot € 1.500 à € 1.700 per hectare, terwijl de grondstoffenprijzen nu juist hard zijn gezakt. Korrelmais in de silo is naar verhouding goedkoper.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De combine lost op de Joskin Drakkar-losbandwagen. Manders laat alle vrachten wegen, zodat hij exact in beeld heeft wat de opbrengst per perceel is en hoeveel hij totaal in de kuil heeft.

  De combine lost op de Joskin Drakkar-losbandwagen. Manders laat alle vrachten wegen, zodat hij exact in beeld heeft wat de opbrengst per perceel is en hoeveel hij totaal in de kuil heeft.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Op het erf van Manders maalt de loonwerker de korrelmais tot CCM.

  Op het erf van Manders maalt de loonwerker de korrelmais tot CCM.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het idee om zelf CCM te gaan voeren ontstond in de jaren dat Manders zijn eigen mais soms voor bodemprijzen van € 700 per hectare moest slijten. Door het product als CCM aan de varkens te voeren, was een betere verwaarding in Manders’ ogen zonder meer mogelijk.

  Het idee om zelf CCM te gaan voeren ontstond in de jaren dat Manders zijn eigen mais soms voor bodemprijzen van € 700 per hectare moest slijten. Door het product als CCM aan de varkens te voeren, was een betere verwaarding in Manders’ ogen zonder meer mogelijk.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Manders streeft naar een drogestofpercentage van 68 tot 70. “Ga ik lager zitten dan geeft dat problemen met de droogvoerinstallatie.”

  Manders streeft naar een drogestofpercentage van 68 tot 70. “Ga ik lager zitten dan geeft dat problemen met de droogvoerinstallatie.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • De Iveco V8- levert normaal zo’n 735 kW (1.000 pk), maar dat is iets teruggeschroefd om alles heel te houden. Om de combine bij te houden is dit vermogen geen overbodige luxe.

  De Iveco V8- levert normaal zo’n 735 kW (1.000 pk), maar dat is iets teruggeschroefd om alles heel te houden. Om de combine bij te houden is dit vermogen geen overbodige luxe.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om de bewaring en conservering goed te laten verlopen, doseert de loonwerker 3 liter toevoegmiddel per ton CCM. Manders: “Die paar duizend euro wil ik niet wegbezuinigen. In verhouding met de waarde van zo’n CCM-kuil is het een goede verzekering.”

  Om de bewaring en conservering goed te laten verlopen, doseert de loonwerker 3 liter toevoegmiddel per ton CCM. Manders: “Die paar duizend euro wil ik niet wegbezuinigen. In verhouding met de waarde van zo’n CCM-kuil is het een goede verzekering.”

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Het zuur wordt bij het verlaten van de molen over de CCM gesproeid.

  Het zuur wordt bij het verlaten van de molen over de CCM gesproeid.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Voor een goede bewaring ligt er zowel plastic op de vloer als tegen de zijwanden.

  Voor een goede bewaring ligt er zowel plastic op de vloer als tegen de zijwanden.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Om de CCM met zo weinig mogelijk arbeid en zo min mogelijk kwaliteitsverlies bij de varkens te krijgen, perfectioneerde Manders door de jaren heen zijn voerinstallatie. De voorraadbakken en tussenopslagsilo’s staan nu in een geïsoleerde loods.

  Om de CCM met zo weinig mogelijk arbeid en zo min mogelijk kwaliteitsverlies bij de varkens te krijgen, perfectioneerde Manders door de jaren heen zijn voerinstallatie. De voorraadbakken en tussenopslagsilo’s staan nu in een geïsoleerde loods.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Met kegelmengers stelt Manders het rantsoen samen. Deze staan verdiept opgesteld, zodat je er gemakkelijk in kunt kijken.

  Met kegelmengers stelt Manders het rantsoen samen. Deze staan verdiept opgesteld, zodat je er gemakkelijk in kunt kijken.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Manders vervangt 25 procent van het rantsoen, dat puur bestaat uit droogvoer.

  Manders vervangt 25 procent van het rantsoen, dat puur bestaat uit droogvoer.

  Foto: Matthijs Verhagen
 • Lees meer in Boerderij nummer 8.

  Lees meer in Boerderij nummer 8.

  Foto: Matthijs Verhagen

Laatste reacties

 • l coumans

  ben wel heel nieuwsgierig wat het spul kost als het in de menger kan

 • Jan-Zonderland

  Dit spul noemen ze hier High Moisture Corn, mais met hoog vochtgehalte.
  Wordt hier vaak als korrels opgeslagen in een luchtdichte stalen torensilo (Harvestore) en pas in de voerkeuken gemalen met een hamermolen.

 • Mels

  That's the Canadian way. Doen niet zo ingewikkeld.

 • loijenjoosten1

  Leuke foto's! Veel succes met het voeren van de ccm.

 • ed12345

  Jan bij High Moisture Corn praat je over mais korrels die ideal 27% vochtigheid hebben .CCM is volgens mij CORN COB MIX of zie ik het fout ? Dat wilde ik juist vragen bij welke korrel vochtigheid gedorst wordt en staat dan de korf zou nauw dat het hart ook helemaal kapot geslagen wordt? Ik weet dat toen ik nog loondorsen deed het bij sommige rassen mais best ging bij andere rassen was de kern te stevig om kapot te slaan Tegenwoordig gaan hier voor zover ik weet alleen de korrels de Harvestore silo in

 • ed12345

  Sorry moest zijn: ook voor de varkens worden hier meest alleen de korrels geoogst

 • Knorretjes

  De meeste hanteren een ds gehalte van +/-65% en het grootste gedeelte is <1,6mm fijn gemalen. En CCM is inderdaad Corn Cob Mix.

 • niet

  lijkt mooi maar wat kost het als het bij de varkens is????

 • l coumans

  Niet dat vraag ik ook al in reactie 1 het lijkt me ook wel iets voor de kippen voer van kort bij en goedkoop

 • Knorretjes

  Dit jaar ongeveer 110euro per ton in de kuil. Concurreert gewoon mee met de maisprijzen alleen door het aanzuren en de smakelijkheid is het makkelijker werken en is er een hogere gezondheid te behalen.

 • Jan-Zonderland

  OK, ccm is corn cob mix, oftewel cob meal zoals men het hier ook wel noemt, maar dat oogst je toch met een hakselaar ipv een combine ? Je wilt toch de dorstrommel niet gebruiken als hakselkooi om de spil klein te krijgen ? Of ik zie het verkeerd.

 • Knorretjes

  Dat zie je inderdaad verkeerd. De CCM word afhankelijk van de wensen van de boer meestal met zo weinig mogelijk spil gedorssen met de combine. De hamermolen maalt het vervolgens zo fijn als je zelf wilt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.